Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Pensjonsreformen
Del artikkelen med venner og kolleger

Den endelige rapporten fra Pensjonskommisjonen ble i ettermiddag lagt frem.  Leder av komiteen, Sigbjørn Johnsen, understreket hvor viktig denne reformen ville bli for hele velferdssamfunnet.  Det foreslåtte systemet vil innføres gradvis, og vil blant annet belønne de som står lenger i arbeidslivet.

-            Spørsmålet om hvordan fremtidens pensjonssystem skal være, handler om mer enn pensjon. Det handler om hvordan vi skal finansiere velferdssamfunnet i fremtiden, sa kommisjonsleder Sigbjørn Johnsen da han la frem den endelige rapporten fra Pensjonskommisjonen tirsdag.

Nytt system
Det foreslås flere endringer i forhold til dagens system.  Hovedutfordringen er i følge kommisjonen det stadig kortere arbeidslivet.  Grunnet lang utdannelse går man inn i arbeidslivet på et senere tidspunkt enn tidligere, og man går av tidligere på grunn av dagens gunstige pensjonsordninger.   En viktig endring for å motvirke denne utviklingen går på opptjeningen av fremtidig pensjon.

-           Vi foreslår et system der det er større sammenheng mellom inntekt og pensjon. Pensjonen skal kunne tjenes opp gjennom hele livsløpet i motsetning til i dag, der det er 40 års opptjening. Dette innebærer at alle år skal telle, og vi vil avskaffe ordningen der bare de 20 beste årene skal regnes, sa Johnsen.

Videre understrekes det at alle skal være garantert en pensjon minst på nivå med dagens minstepensjonister.
-            Pensjonskommisjonen foreslår et nytt system som skal gi alle pensjonister grunnsikring i form av garantert minstepensjon og standardsikring i form av pensjon som står i forhold til inntekten som yrkesaktiv, skriver kommisjonens leder Sigbjørn Johnsen i en pressemelding tirsdag.

Reaksjoner
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er sterkt kritiske til nedjusteringene av de offentlige pensjonsordningene:
-           Dette er en del av de ansattes lønns- og arbeidsvilkår fremforhandlet i tariffoppgjørene. For statsansatte er den lovbestemte pensjonsordningen ytterligere beskyttet gjennom grunnlovsvernet, heter det i en pressemelding fra YS.

NHO støtter forslaget fra kommisjonen, og mener endringer må bli gjort.  I en pressemelding sier NHO:
-           Hvis vi ikke lager en reform nå, risikerer vi press på og svekkelse av andre velferdsordninger. Vi risikerer store skatteøkninger, slik at både verdiskaping og velferd vil svekkes kraftig. Vi risikerer også at pensjonssystemet etter hvert bryter sammen.

Støtte får kommisjonen også fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) som ser på reformen som en nødvendighet for at velferdssysteme skal kunne være bærekraftig også i fremtiden.  Spesielt viktig mener de at pensjonsordningen bør belønne de som står lengst i arbeidet, og at ordningen med AFP trappes ned og fjernes.  En fleksibel pensjonsalder mellom 62 og 70 år mener man er et steg i riktig retning.
-           Et langt yrkesliv skal belønnes. Jo lenger du står i jobb, jo høyere bør pensjonen bli.  (13.1 2004)


Legg til kommentar

25. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?