Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Evner på skolen = evner i arbeidslivet
Del artikkelen med venner og kolleger

Intelligens på arbeidsplassen er ikke så forskjellig fra intelligens i skolen. Det hevder forskerne bak en metaundersøkelse som sammenfatter over 100 studier som involverer mer enn 20 000 mennesker.

EurekAlert melder om en metaanalyse av 127 enkeltstudier som omfattet 20 352 mennesker. Forskernes mål var å teste direkte hvorvidt evner knyttet til akademiske prestasjoner er knyttet til prestasjoner og ytelser i arbeidslivet.

MAT
De fokuserte på Millers Analogies Test (MAT). MAT har blitt brukt så vel til skoleopptak som til ansettelser og opprykk i arbeidslivet siden 1926. Den er satt sammen av analogier, og den krever kunnskap i mange forskjellige evner. Disse evnene innbefatter vitenskap, litteratur, kunst, historie og ordforråd. MAT forsøker å si noe om en persons generelle kognitive evne.

Forskerne fant at MAT kunne forutsi ytelser både i rene læringssituasjoner og, i vel så stor grad, i arbeidslivet.
-           Begge situasjoner involverer læring og inneholder komplekse eller praktiske oppgaver, sier forskerne bak undersøkelsen. Ytelsene i begge situasjonene er delvis bestemt av tidligere tilegnede ferdigheter eller kunnskaper.

Generell kognitiv evne
Generell kognitiv evne er knyttet til alt dette. Derfor burde det ikke komme som noen overraskelse at den samme testen vedrørende kognitiv evne kan forutsi ytelser i begge situasjoner, fortsetter de.
Hvorfor er det så mange som tror at det er trenger for å oppnå suksess i arbeidslivet skulle være så forskjellig fra det som gir suksess i skolegang?

-           Kanskje er det det at tester og mål ofte er utviklet for særegne situasjoner, enten utdannelsesmessige eller arbeidsmessige, som har videreført denne myten, resultatene var som ventet, mente forskerne selv.


Artikkelen er publisert i januarnummeret av American Psychological Association's (APA) Journal of Personality and Social Psychology.

 

Les mer på www.forskning.no

 

 


Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?