Det vanskelige røykekuttet
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Noen klarer å slutte å røyke bare ved å bestemme seg for det. Andre har mange mislykkede forsøk bak seg og røyker fremdeles. Hva er det som gjør røykekuttet så vanskelig?
Avhengigheten til røyk ligger på flere plan. Nikotinen gir fysisk avhengighet som gjør det umulig for mange å legge fra seg røykpakken. Men, også det psykologiske og sosiale er viktige grunner til at røykekuttet blir vanskelig.
Psykologisk vanskelig
Et av rådene som gies til folk som har bestemt seg for å slutte går på å bryte opp i vaner. Stå opp tidligere, gå deg en tur eller spis maten andre steder. Dette skal aktivisere deg på en slik måte at du glemmer røykesuget. Situasjoner hvor du vanligvis drar fram røykpakka bør gjøres annerledes. Psykisk avhengighet betyr at røyking er en del av hverdagen.
- Mange tar fram røyken uten å tenke over det. Det er blitt en del av hverdagen og situasjoner at man kan kalle det en psykisk avhengighet. Noen ser også på røyken som en trøst eller en god venn i vanskelige eller stressende situasjoner. Vi kaller det også vanerøyking, fordi man røyker ved faste tider og situasjoner, sier rådgiver ved Sosial- og helsedirektorate om tobakk, Sigrid Skattebo.
Sosial røyking
Mange opplever det sosiale rundt røykingen som viktig. Det å være sammen med andre som røyker skaper et felleskap og en trygghet som mange ønsker.
- Ofte kommer behovet for en røyk i sosiale situasjoner. Enten man er på kafé, i pauser på arbeidsplassen eller på skolen. Det at andre røyker sammen med en skaper et felleskap som det er vanskelig å bryte ut av, forklarer Skattebo.
Fysiske plager
Om du slutter helt eller skjærer ned på antallet røyk hver dag fører avhengigheten til abstinenser. Disse skyldes nikotinen i røyken og kan vise seg ved irritasjon, rastløshet, svette, hodepine, sult, konsentrasjonsproblemer og røyketrang.
- De fysiske ubehagelighetene kommer hovedsaklig som et resultat av nikotin. Men det finnes også andre stoffer i tobakken som er vanedannende. I dag vet vi om 4000 stoffer i tobakken. Alle er selvfølgelig ikke like farlige, men det er mye som ikke er bra for helsen, sier Skattebo.
Forsøk på å slutte
Mange planlegger å slutte med røykingen i løet av kort tid. 3 av 4 røykere har forsøkt å slutte, mens 1 av 5 har forsøkt de siste 12 månedene. Det er de unge som forsøker mest. 39% av alle dagligrøykere vurderer å slutte å røyke i løpet av et halvt år.
- Folk bør slutte for å unngå og være avhengige av et stoff som øker sjansen for å bli syke og få en redusert livskvalitet. Hvert år dør 750
(19.9 2002)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|