Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Pensjonskamp
Del artikkelen med venner og kolleger

Allerede nå legges listen for vårens lønnsoppgjør.  LO-leder Gerd-Liv Valla varsler at spørsmål rundt pensjonen kan bli viktigere enn lønnsøkning.  Hovedstyre i NHO mener derimot at pensjon ikke bør etableres som tariffestede ordninger, og at det bør være opp til den enkelte bedrift å vurdere behove for pensjonsordninger.

-            Pensjonskommisjonen har utfordret og provosert oss. Det er et veldig sterkt fokus på pensjonssaker i organisasjonen. Jeg er nesten overrasket over hvilken styrke dette temaet har hatt i diskusjonene så langt, sier LO-leder Gerd-Liv Valla til NTB.

Valla viser til støtte fra forbundslederne når hun legger frem kravet om et godt pensjonsoppgjør i lønnsforhandlingene.
-           Flere forbundsledere er villige til å fire på lønnskravene til fordel for kravet om tjenestepensjon for de ansatte i privat sektor som ikke har det, sier Valla.

Hovedstyre i NHO har derimot kommet frem til at pensjon ikke skal være etableres som tariffestede ordninger, og dermed ikke skal forhandles om som en del av lønnsforhandlingene.  NHO foreslår at det i stedet skal være opp til den enkelte bedrift å vurdere om det er nødvendig med pensjonsordninger.

Konkurranseevne viktig
Konkurranseevne er imidlertid viktigst for NHO-direktør Finn Bergesen.  Men, skal man styrke konkurranseevnen er det lite rom for lønnsøkninger og gode pensjonsordninger.
-           Det er viktig at vi får en lønnsutvikling som styrker norsk konkurranseevne. Det er det viktigste, understreket Bergesen på en pressekonferanse tidligere denne uken.

I forhandlingsfullmakten fra NHO heter det at lønnsdannelsen fremover bør i større grad være bedriftsorientert og bygge på de fire kriteriene; bedriftens økonomi, konkurranseevne, produktivitet og fremtidsutsikter.

-           Min utfordring til motparten er: La oss komme sammen, la oss få et lønnsoppgjør som gir en reallønnsvekst, som gir tro på konkurranseutsatt næringsliv i Norge, og som snur den negative trenden vi hadde på slutten 90-tallet og i begynnelsen av 2000-tallet, sier Bergesen.

-           Det er lite fristende å inngå noe inntektspolitisk samarbeid med denne regjeringen. Og det blir betraktelig vanskeligere i år enn det var i fjor.  Men til sist må vi se på hva som tjener våre medlemmer best. LO har aldri inngått noe inntektspolitisk samarbeid for å være snille. Vi gjør det til vårt eget beste, sier Valla.

LO holder sitt Representantskapsmøte 24. februar.


[Besøk LO sine nettsider]
[Besøk NHO sine nettsider]

oks.com >books
oks.com >booksx;> (19.2 2004)

Legg til kommentar

29. januar, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?