Lønnstilskudd virker inkluderende
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
”Fleksibel jobb” er et femårig prosjekt i Aetat som ble startet sommeren 2000. Prosjektet gir bedrifter mulighet til å få lønnstilskudd ved ansettelse av personer med redusert arbeidsevne. Tilstandsrapporten utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) viser til blandede erfaringer.
AFI-rapporten ”Inkludering i arbeidslivet ved bruk av lønnstilskudd og oppfølging” bygger på en undersøkelse om arbeidssøkere med redusert arbeidsevne og deres muligheter til å bli inkludert i det ordinære arbeidslivet.
Ingen automatikk
Deltakerne som er intervjuet er i stor grad positive til tiltakene, og ser på lønnstilskudd som en døråpner i arbeidslivet. Tilskuddet gjør at flere bedrifter ansetter arbeidssøkere med nedsatt funksjonsevne. Perioden med lønnstilskudd blir av mange sett på som en prøveperiode, der begge parter får muligheten til å se om dette vil fungere. Allikevel er det ingen automatikk i at lønnstilskuddet fører til fast jobb.
”Fleksibel jobb” ble satt i gang for å prøve ut et nytt attføringstiltak rettet mot ordinære bedrifter. Tiltaket går ut på å gi bedrifter lønnstilskudd i inntil 5 år for å ta inn en arbeidssøker med varierende og nedsatt yteevne. Det er krav om fast ansettelse, men ved behov kan deltakerens funksjonsevne prøves ut ved midlertidig ansettelse i ett år. Deltakerne følges opp av Aetat individuelt.
Den individuelle oppfølgingen av både arbeidstaker og arbeidsgiver blir sett på som det viktigste kriteriet for suksess, i følge rapporten.
Over halvparten av arbeidgiverne i undersøkelsen er fornøyd med sin arbeidstaker fra ”Fleksibel jobb”, men under halvparten av arbeidstakerne føler seg trygge på at de vil bli fast ansatt.
Inkluderende
- Prosjekterfaringene viser at det er vanskeligere å bli ansatt i den offentlige sektor enn i private bedrifter. Dette skyldes antakelig manglende muligheter og vilje i det offentlige til både å gjennomføre ordinære ansettelser og til å bevilge stillinger forbeholdt personer med yrkeshemming gjennom budsjettene, heter det i rapporten.
Gjennom prosjektets mange erfaringer har man kommet med en lang rekke råd til arbeidet med inkluderende arbeidsliv (IA) for å skape en mer inkluderende virkelighet. Først og fremst understrekes det at det offentlige må ta IA-avtalen på alvor.
- I tillegg må IA-avtalen tas på alvor i offentlig sektor ved å ansette arbeidssøkere med nedsatt arbeidsevne innenfor eksisterende budsjetter og ved å disponere budsjettene, slik at de i større grad åpner for faste ansettelser, konkluderer rapporten.
[Les sammendrag av rapport] (Word-dokument)
[Besøk AFI sine nettsider]
oks.com >books
oks.co