Eldre arbeidstakere
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I følge NOVA-forsker Per Erik Solem kan det bli unødvendig med innstramminger i pensjonen hvis alle eldre som ønsket arbeid fikk arbeide. I et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik, kommer også Senter for Seniorpolitikk med gode råd for et lengre arbeidsliv.
- Hvis alle alderspensjonister og tidligpensjonister som ønsker arbeid fikk arbeid, hadde vi snart oppfylt målet om sju prosent færre pensjonister, litt avhengig av hvor lang arbeidstid de ønsker. Hvis dette potensialet oppfylles og verdiskapningen øker, vil innstramninger i pensjonsordningene kunne bli unødvendige, mener NOVA-forsker Per Erik Solem.
Pensjonskommisjonens mål om syv prosent færre alderspensjonister utgjør i dag vel 45 000. Solem sammenligner dette med de 70 000 uføre- og alderspensjonerte som ønsker seg tilbake i arbeid, og påpeker at kommisjonens mål kan nås uten for store innstramminger.
Det offentlige
I et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik kommer Senter for Seniorpolitkk (SSP) med flere gode råd for å øke pensjonsalderen med 1,5 år innen 2005. Dette gjør SSP på vegne av eierne av Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet. Blant annet ser de på det offentlige som nøkkelen til et lengre arbeidsliv.
– Etter dagens system, finnes det i mange offentlige virksomheter overhodet ingen økonomiske incentiver for å forebygge at seniorarbeidstakere går av med avtalefestet pensjon. Årsaken er at de kan sende pensjonsregningen ut av huset. Ved å gjøre dette regnskapet synlig for den enkelte virksomhet, tror vi motivasjonen til å holde på seniorene blir en helt annen enn det vi ser i dag, sier administrerende direktør Åsmund Lunde i SSP.
SSP understreker at mye kan gjøre med dagens system for å legge til rette for at flere skal stå lenger i arbeid. Man foreslår å la dagens afp-pensjonister få sjansen til å komme tilbake i arbeid ved hjelp av en modell som ligner den trygdeetaten bruker for å få uførepensjonister tilbake i jobb. At en av fire afp-pensjonister ønsker seg tilbake i jobb, mener Lunde ikke kan ses bort fra.
Fleksibel arbeidstid
Menneskenes forskjellige livsfaser bør tas vare på av arbeidslivet. SSP ønsker med økt fleksibilitet i arbeidstiden å gjøre det mer attraktivt for eldre arbeidstakere å fortsette.
– Stikkord for denne typen fleksibilitet er individualisering av turnus og innføring av lokale tidskontorordninger. Dette er et forsøk på å legge til rette for ulike behov i ulike livsfaser. Småbarnsforeldre kan ha andre behov enn arbeidstakere i en midtlivsfase og i en senkarrierefase, understreker Lunde.
I en serie artikler påpeker SSP problemene eldre arbeidstakere møter i det offentlige. Arbeidstakere som ønsker å stå i arbeid når de er over 70 år, vil møte en gammel lov for offentlige tjenestemenn. For statsansatte gjelder ”Lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn”. Etter §2 i den loven er 70 år alminnelige aldersgrense. En person skal fratre sin stilling ”ved første månedsskifte etter at aldersgrensen for stillingen er nådd”.
Det finnes imidlertid et unntak for loven, der tilsettingsmyndigheten kan gi dispensasjon for maksimum fem år.
[Les mer på SSP sine nettsider]
x;>
(27.2 2004)