Maner til kamp mot sykefraværet
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Sosialminister Ingjerd Schou får støtte av både trygdedirektør Arild Sundberg og YS-leder Randi Bjørgen når hun maner til økt innsats i arbeidet mot det høye sykefraværet. For første gang stiger sykefraværet like mye i IA-bedrifter som i andre bedrifter.
Sosialministeren var svært skuffet over de siste tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som viste en sterk økning i det legemeldte syekfraværet. Hun får støtte fra trygdedirektør Arild Sundberg i at arbeidet må intensiveres.
- Dette er svært bekymringsfullt. Nå må det tas alvorlig tak i sykefraværet og utstøting fra arbeidslivet, sier Sundberg.
Også YS-leder Randi Bjørgen stiller seg bak kravene om sterker innsats fra bedriftene.
- Dette er svært skuffende. Nå må vi alle ta oss kraftig sammen for å få bukt med sykefraværet. Det ligger et særlig ansvar på arbeidsgiverne for å ta IA-arbeidet skikkelig på alvor. Da blir det fullstendig skivebom når Finn Bergesens anstrengelse består i at han på NRK i dag kjefter på dem som er syke, sier Bjørgen på organisasjonens nettsider.
IA-bedrifter
Fra flere hold understrekes det at det ikke er nok å undertegne en IA-avtale, og så kalkulere med lavere sykefravær. Det er imidlertid vist flere ganger at systematisk arbeid hjelper.
- Det holder ikke å inngå avtale om inkluderende arbeidsliv, dersom virksomhetene ikke følger opp i praksis. IA-virksomheter skal være et kvalitetsstempel på godt sykefraværsarbeid, sier Sundberg.
Randi Bjørgen viser til resultater i virksomheter som har gått PIL-skolen, der man har sett gode resultater som et følge av kurs med vekt på sykefravær og arbeidsmiljø. Og, selv om det offentlige har flest ansatte i IA-virksomheter er det ikke nødvendigvis her de beste resultatene oppnås.
- Vi vet at det er flere offentlige virksomheter enn private som har tegnet avtale. Samtidig får vi tilbakemeldinger fra tillitsvalgte om at IA-arbeidet ikke blir tatt skikkelig på alvor i offentlig sektor. I offentlig sektor kan en arbeidsgiver ”spare” penger på eget budsjett, ved at en ansatt er borte. Da kan det lett bli greit å unnlate å anstrenge seg noe særlig for å få bukt med sykefraværet. Det kan vi ikke lenger tolerere, sier YS-leder Randi Bjørgen.
- Vi må kunne kreve at flere private virksomheter deltar i arbeidet. Vi må også kunne kreve av offentlige arbeidsgivere tar IA-avtalen skikkelig i bruk. Det er ikke godt nok kun å signere avtalen; virkemidlene må iverksettes, understreker Bjørgen.
Holdningsendringer
Trygdedirektør Arild Sundberg etterlyser en holdningsendring i norske bedrifter. Både hos arbeidstakere og arbeidsgivere. Svært viktig i arbeidet for et lavere sykefravær er graderte sykemeldinger og funksjonsevne, mener han.
- Arbeidsgiver og arbeidstaker har et felles ansvar for å avklare arbeidsevnen og utarbeide en individuell oppfølgingsplan så snart som mulig og senest innen åtte uker. Det er svært viktig at arbeidstaker tidlig får prøve seg i arbeidet igjen, sier trygdedirektøren.
(24.3 2004)