Utvid egenmeldingen
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
En utvidet egenmelding støttes av stadig flere, og presidenten i Den norske lægeforening Hans Kristian Bakke får støtte av YS-leder Randi Bjørgen i en utvidelse til 16 egenmeldte dager.
Økningen i sykefraværet den siste tiden har først og fremst kommet på grunn av økt langtidssykefravær. Samtidig viser tall fra IA-bedriftene at en økning i antallet egenmeldingsdager ikke har økt det korte egenmeldte fraværet, og at det derfor ikke har blitt utsatt for noe misbruk blant ansatte. Arbeidstakere i IA-bedrifter har 24 egenmeldingsdager i året, mot 12 som er det normale. I tillegg kan man i en IA-bedrift sykemelde seg selv for 8 dager på rad, uten å måtte gå til en lege.
I et intervju med Legeforeningen for mer enn et år siden påpekte sjefslege i NHO Geir Riise, at egenmelding vil være et viktig virkemiddel for et lavere sykefravær.
- Egenmelding er i mange tilfeller bedre enn vanlig sykmelding. Mens en vanlig melding kan danne et tett filter i forhold til dialog mellom arbeidsgiver og -taker, gir en egenmelding bedre muligheter for kontakt mellom partene. Målet er å jobbe frem mot løsninger og dialog, sa Riise den gang.
Nå får han også støtte fra Hans-Kristian Bakke, president i Den norske legeforeningen, og YS-leder Randi Bjørgen.
16 egenmeldingsdager
YS skriver på sine nettsider at Bakke mener at pasientenes rett til egenmelding ved sykdom bør kunne gjelde i 16 dager. Altså hele den perioden arbeidsgiver betaler.
- Dette er et godt forslag fra legeforeningen og i tråd med hva vi fra arbeidstakersiden har tatt til orde for, sier YS-leder Randi Bjørgen.
- I debatten om sykefravær er det mange som har problemer med å skille mellom kortidsfraværet og langtidsfraværet, dermed blir det fort litt usakelige innspill. Faktum er at økningen først og fremst gjelder langtidsfraværet. Den frykten noen forsøker å skape, om at arbeidstakere spekulerer i å ta ut egenmeldingsdager, er således ubegrunnet, sier YS-leder Randi Bjørgen
Korttidsfravær bør ikke være noe som må verifiseres av en lege. For mange kan sykemelding gjort av en lege virke passiviserende, og kan skremme arbeidstakere til å være mer i ro enn det som er nødvendig. En slik passivisering kan også gjøre veien tilbake til arbeidet lengre.
- Jeg er derfor glad for at også legeforeningen mener det er unødvendig at legen skal attestere kortidsfraværet. Dette fraværet er et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, påpeker Bjørgen.
Bjørgen understreker videre at arbeidet som gjøres i IA må intensiveres. For mange offentlige IA-virksomheter gjør dagens sykemeldingsordninger det lite lønnsomt å bruke ressurser på å holde ansatte i arbeid. I følge Bjørgen vil en offentlig virksomhet ”spare” penger ved at en person er borte fra arbeid. Slike ordninger må endres.
- Vi som arbeidstakere må også ta ansvar for at dette arbeidet skal lykkes. Det forutsetter at vi får til en skikkelig dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for å få på plass et godt samarbeid på den enkelte arbeidsplass. Da må vi rette mer oppmerksomhet mot kvaliteten på samarbeidsavtalene, og sørge
(15.4 2004)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|