Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Innvandrere får ikke jobb - uansett
Del artikkelen med venner og kolleger

Norsk utdanning eller perfekte norskkunnskaper holder ikke for norske arbeidsgivere. Ikke-vestlige innvandrere med høy utdanning diskrimineres uansett, skriver Universitas.


Ikke-vestlige innvandrere med høyere utdanning har opptil dobbelt så stor sjanse for å bli arbeidsledig etter uteksaminering ved universitet eller høyskole, sammenlignet med etniske nordmenn. Det viser en ny rapport fra Norsk Institutt for studier av Forskning og Utdanning (NIFU).

Etnisitet avgjørende
– Det burde ikke komme som en bombe for noen at ikke–vestlige blir ansatt sjeldnere, sier Liv Anne Støren, sosiolog og forfatter av rapporten.
Støren har likevel gjort flere overraskende funn.
-           Norskkunnskaper så ut til å ha liten betydning. Hvorvidt de var utdannet i Norge eller utlandet gjorde heller ingen merkbar forskjell. Det eneste som syntes å bety noe, var at de var ikke–vestlige, fortsetter hun.
Hun har i den nye undersøkelsen foreløpig ikke undersøkt hvilke studier som var mest usikre, men tidligere studier viser at naturvitenskap og teknologi er blant de mest utsatte for arbeidsledighet blant innvandrere.

Kostbar prosess
Informasjonsdirektør i NHO, Finn Langeland, mener at det er grunn til å frykte at fordommer fortsatt gjør seg gjeldende når folk skal ansettes.

-           Dessuten er nok en del skeptiske til om papirene de har dokumenterer faktisk kompetanse, det har vært en del eksempler på at folk har forfalsket papirer.
Selv om det er en kostbar prosess å hente inn slik informasjon, har Langeland tiltro til at norske bedrifter gjør det forarbeidet som er nødvendig.
-           Norge trenger kompetente mennesker, enten de er fra India eller Hokksund, sier han.

Ofte overkvalifiserte
I tillegg, når innvandrere engang får jobb, har de langt større sjanse for å få en jobb de er mer overkvalifisert til enn nordmenn.
-          
Jeg fant klare forskjeller mellom ikke–vestlige og andre i andel som var i en jobb de var overkvalifisert for, sier Støren.
Dette syntes hun var overraskende i og med at hun ikke har funnet slike forskjeller når hun tidligere har undersøkt dette.

 

Kilde: Universitas


Legg til kommentar

17. februar, 2020
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?