Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Lov om likebehandling
Del artikkelen med venner og kolleger

Fra 1. mai 2004 vil en ny lov om likebehandling i arbeidslivet tre i kraft.  Bakgrunnen for lovendringer er ønske om en tryggere hverdag for norske arbeidere.  Den nye loven omfatter likebehandling under arbeidets gang og ved oppsigelse i tillegg til ved ansettelse.

Arbeidsmiljøloven endres på en rekke punkter for å sikre norske arbeidstakere like rettigheter i arbeidslivet.  Den største utvidelsen finner man i lovens omfang, der man har utvidet retten til likebehandling fra å kun gjelde ved ansettelse, til også å gjelde under arbeid og ved opphør av arbeidsforhold.

Hva kan man gjøre hvis man mener seg forskjellsbehandlet i strid med de nye bestemmelsene?
Dersom man som arbeidstaker eller arbeidssøker mener seg usaklig forskjellsbehandlet i strid med de nye bestemmelsene kan man forfølge saken i domstolene gjennom å fremme sivil sak mot arbeidsgiver. Bestemmelsene om likebehandling er av privatrettslig karakter . Arbeidstilsynet har således som hovedregel ikke tilsynskompetanse i forhold til disse bestemmelsene. Arbeidstilsynet kan imidlertid veilede om innholdet i bestemmelsene.

(Kilde: AAD)

Det innføres også et forbud mot gjengjeldelser overfor arbeidstaker som har fremmet klage eller på annen måte tatt opp sak om brudd på bestemmelsene i likebehandlingskapittelet. Nytt er også at det i tillegg blir forbudt å forskjellsbehandle selvstendig næringsdrivende (for eksempel ved anbud), og innleide arbeidstakere.

Aldersdiskriminering
Det er forbudt å forskjellsbehandle på grunnlag av kjønn, religion, livssyn, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse, politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, seksuell orientering, funksjonshemming og alder.

Tidligere har ikke alder vært en del av diskrimineringsgrunnlaget, men man har nå gitt en presisering av dette.  Aldersdiskriminering er usaklig forskjellsbehandling på grunn av arbeidstakerens alder, enten man er ung eller gammel.

Funksjonshemmedes rettigheter
Tilrettelegging for arbeidstakere som får varig eller nedsatt funksjonsevne er allerede tatt opp i arbeidsmiljølovens paragraf 13.  Her skal arbeidstakeren strekke seg langt i å gi arbeidstakeren muligheten til fortsatt arbeid.

Den nye paragraf 54 i arbeidsmiljøloven gjentar dette, men gir i tillegg en plikt til å tilrettelegge for at personer med funksjonshemming skal kunne få arbeid i virksomheten og ha fremgang i arbeidet.  Ved siden av dette skal det gis opplæring og kompetanseutvikling med mindre tiltakene innebærer en uforholdsmessige stor byrde.

Forbudte krav
Transportarbeidernes streik for forskjellsbehandling av organiserte, kan med den nye arbeidsmiljøloven være forbudt.  I følge Arbeids- og administrasjonsdepartementets informasjonssider vil det bli forbudt å forskjellsbehandle ved innmelding eller deltakelse i arbeidstaker-, arbeidsgiver- og


Legg til kommentar

25. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?