Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gir ikke opp IA-avtalen
Del artikkelen med venner og kolleger

De færreste tror at sykefraværet vil gå ned de nærmeste fem åra, til tross for at regjeringen og partene i arbeidslivet har satt i gang et omfattende arbeid for å redusere sykefraværet. Men partene tror fortsatt på IA-avtalen.

 

Kun 17 prosent tror sykefraværet vil bli redusert, mens 29 prosent tror det vil øke. 48 prosent tror det vil være omtrent som i dag, viser en undersøkelse som er gjennomført av Opinion for forskningsstiftelsen Fafo.

 

- Løft frem flaggskipene

-          Jeg har et ønske om at vi nå endrer fokus fra å være problemorienterte til heller å se mulighetene. La oss løfte fram flaggskipene i IA-avtalen og bruke dem, sa arbeids- og administrasjonsminister Morten A. Meyer (H) på et møte i Fafo-regi tirsdag morgen.

 

På møtet deltok også LO-nestleder Finn Erik Thoresen, og det var første gang den nye ministeren møtte LOs ledelse i et offentlig møte. Forholdet mellom Meyers forgjenger, Victor D. Norman (H), og fagbevegelsen var til slutt på frysepunktet, men tirsdagens møte ga håp om en bedre dialog.

 

Gir ikke opp

Men partene i avtalen gir ikke opp.

-          Vi tror fortsatt på IA-avtalen som virkemiddel, med fokus på dialog på den enkelte arbeidsplass i stedet for virkemidler som kutt i sykelønna, fastslo LOs nestleder Finn Erik Thoresen.

 

Meyer oppfordret imidlertid til endret fokus, fra problemorientering til å se mulighetene.

-          Jeg vil kritisere alle partene i avtalen for å bruke for mye tid på det som ikke virker. Jeg vil utfordre fagbevegelsen til å være med på å løfte fram flaggskipene, bedriftene der de har fått det til. Arbeidsgiverne bør la være å se på dette som en utgiftspost, og heller et virkemiddel for å tiltrekke seg attraktiv arbeidskraft, sa Meyer.

 

Fra myndighetenes side bør det blant annet arbeides enda mer aktivt for å hindre at unge mennesker går direkte fra sykemelding til varig uføretrygd, påpekte Meyer.

 

Frysepunktet

Fafo-møtet var det første hvor den nye ministeren møtte LOs ledelse i et offentlig møte. Forholdet mellom Meyers forgjenger, Victor D. Norman (H), og fagbevegelsen var til slutt på frysepunktet, men tirsdagens møte ga håp om en bedre dialog.

-          Jeg er medlem av det samme parti som Norman, og har også mitt mandat i Sem-erklæringen. Så politikken står fast med en ny statsråd. Jeg er opptatt av dialog, men det er naivt å tro at denne statsråden helt vil unngå å være skyteskive for fagbevegelsen, sa Meyer.

 

Thoresen påpekte at dialogen manglet totalt med Meyers forgjenger, at han hadde respekt for at LO og Meyers ståsted er ulike, men at han hadde tro på at det likevel er mulig å snakke seg fram til best mulige løsninger.

 

Kilde: NTB, Fafo og Opinion.

a>
x;>online bookx;>online book (28.4 2004)

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?