Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sykelønn på dagsorden
Del artikkelen med venner og kolleger

Bruddet mellom staten og de tre arbeidstakerorganisasjonene YS, LO og UHO skylles i stor grad statens ønske om en svekkelse i sykelønnsordningen.  Statens forslag vil fjerne statsansattes rett til full sykelønn.

Folketrygden har et tak på 341 000 i utbetalt sykelønn over et år, uansett om du tjener langt mer.  Dette taket har ikke statsansatte og ansatte i departementene, trygdeetaten, politiet, Forsvaret, tilsynene og ved høyskoler og universiteter vil få utbetalt full lønn.  Denne ordningen ønsker nå arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer nå å fjerne. 

-           Staten provoserte organisasjonene ved ikke å vise forhandlingsvilje. De har ikke svart på noen av de viktigste kravene, men derimot lagt fram krav som vil svekke tillitsvalgtes rettigheter og endre partsforholdet i arbeidslivet, sier Morten Øye, Tore Eugen Kvalheim og Arne Johannessen fra henholdsvis LO Stat, YS stat og UHO.

Statens endringer i sykelønn vil også ramme ved fødselspermisjoner.
-           Dette står i skarp kontrast til avtalen om et inkluderende arbeidsliv som ikke minst staten har forpliktet seg til å følge opp, understreker Øye, Kvalheim og Johannessen.

Andre innstramninger
Det legges også opp til flere endringer i godene statlige arbeidstakere har hatt.  I tillegg til sykelønnen ønsker staten å fjerne den garanterte begynnerlønnen for langtidsutdannede.  Videre melder YS at forslaget fra staten inneholdt en redusert daglønnsats, et fjernet arbeidslederbegrep og et angrep på finansieringssystemet for opplæring av tillitsvalgte.

UHO advarer sine deltakere om lavere reallønn og store endringer av normalarbeidsdagen.  Den normale arbeidsdagen foreslås utvidet fra 17.00 til 19.00 noe som vil spare staten for penger ved å slippe nattillegget for disse timene.

-           Det er en sterk provokasjon at normalarbeidsdagen angripes, noe som rammer våre helsegrupper særlig sterkt. Med det totale tilbudet sitt har KS nå avslørt at de ikke verdsetter utdanning og kompetanse, og at det de ville med skoleverket var rasering av rettigheter og innsparing, og ikke kvalitetsutvikling, sier Helga Hjetland, forhandlingsleder i UHO-kommune.

Brudd
Kun Akademikerne valgte å fortsette forhandlingene med staten.  LO, UHO og YS brøt forhandlingene og ser nå for seg en langvarig konflikt.
-            Kravene i sin helhet øker faren for at årets oppgjør ender med konflikt i

statlig sektor, sier Morten Øye, Tore Eugen Kvalheim og Arne Johannessen.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet opplyser at lønnsoppgjøret sannsynligvis vil bli tatt inn for mekling 5. mai.


[Les pressemelding hos LO]
[Les pressemelding hos YS]
[ (30.4 2004)


Legg til kommentar

07. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?