Nei til aldersdiskriminering
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Fra og med 1. mai trådde den nye arbeidsmiljøloven i kraft. Blant endringene er forbudet mot aldersdiskriminering, som skal gjøre det mer rettferdig for unge og eldre arbeidstakere og være i arbeid. Allikevel finnes det i staten en ordning som begrenser eldre arbeidstakeres mulighet til arbeid sterkt.
I en kommentar på seniorpolitikk.no stiller professor ved NTNU Ivar Bjørgen, spørsmål om statens egentlige vilje til å ha eldre i arbeid.
- I staten er det fastsatt at pensjonister skal kunne engasjeres på ”pensjonistvilkår” hvor godtgjøringen skal være kr 110 per time. Her hjelper det ikke å kunne dokumentere en kompetanse på Nobelpris-nivå. Det skjer altså et brått brudd med sammenhengen mellom kompetanse og lønn, skriver han.
Arbeidsmiljølov
Den utvidede arbeidsmiljøloven fra 1. mai 2004, setter diskriminering på grunnlag av alder ved siden av diskriminering av kjønn, livssyn, funksjonshemming, politisk syn, hudfarge eller seksuell orientering.
Forbudet gjelder under hele arbeidsforholdet. Fra ansettelse til avslutning, enten dette er ved oppsigelse eller pensjonering.
- Hvordan kan dette begrunnes?
Bjørgen kommer inn på en lite inkluderende grunn til at staten allikevel ikke legger til rette for at arbeidstakere skal kunne jobbe utover pensjonsalderen.
- Den enkleste forklaringen er at samfunnet ved staten forutsetter at når du er blitt pensjonist, skal du ikke arbeide lenger. Det er et signal om at du etter en viss alder skal drive lediggang enten du vil eller ikke. Ønsker du likevel å arbeide, skal du avskrekkes med en lønn som ligger langt under begynnernivå, skriver Bjørgen.
Bjørgen begrunner ordningen som et resultat av andre tider, da pensjonisttilværelsen skulle være uten arbeidspress. Man fikk sin pensjon, og burde være fornøyd med det. Nå er disse holdningene snudd, og mange ser på ordningen med en så lav lønn som en hindring for fortsatt arbeid.
Det viser seg imidlertid at det er store forskjeller i praksis rundt denne ordningen. I kommuner, det private og i kirken følger man ikke ordningen, og eldre lønnes på lik linje med andre arbeidstakere.
- En god del norske bedrifter har nå tegnet medlemsskap i ”Inkluderende arbeidsliv”, som er et samarbeid mellom en rekke departementer og partene i arbeidslivet. Pensjonistlønn er ikke et insitament for et inkluderende arbeidsliv, men nok et eksempel på at praksis og byråkrati lett blir hengende igjen i utviklingen og fort blir et hinder for den utvikling staten selv ønsker, avslutter Bjørgen.
[Les mer hos seniorpolitikk.no]
[Se den nye arbeidsmiljøloven]
oks.com >books
oks.com >books