Alkoholforbruket øker
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Statistisk Sentralbyrå (SSB) kunne i dag fastslå at nordmenn for første gang drikker mer enn 6 liter ren alkohol i løpet av et år. Sammenlignet med fjoråret er det en økning på 0,14 liter. Alkohol er blitt en mer akseptert del i mange sin arbeidsdag, fastslår Bjarte Bøe i IGOR.
- Gråsonen er større mellom jobb og privat. Jobben går mer over i det private, og man er oftere ute med jobben eller på reiser. Opp mot 40 prosent av drikkeanledningene er jobbrelaterte, sier fagleder Bjarte Bøe i IGOR til absentia.no.
Det ble omsatt nesten 22 millioner liter ren alkohol i 2003. Omregnet i ren alkohol, fordelte dette seg på 10 millioner liter øl, 6,7 millioner vin, 4,4 millioner liter brennevin og 0,8 millioner liter fruktdrikk, også kalt rusbrus.
- En tredjedel av alt endagsfravær kan relateres til rus. I de fleste tilfeller er dette ”dagen derpå”-tilfeller, der arbeidstaker ikke orker å gå på jobb, forteller Bøe.
Tallene som SSB bygger sin undersøkelse på baserer seg på månedlige avgiftsoppgaver som hver enkelt avgiftspliktig leverer til Toll- og avgiftsdirektoratet. Disse omfatter ikke hver enkelt persons handel i utlandet, noe som gjør at tallene er litt lavere enn det reelle forbruket.
Få rusmisbrukere
IGOR har sammen med Rogalandsforskning utviklet et program som hjelper bedrifter å komme frem til sin egen ruspolitikk. Her skaper man holdninger, og bruker bedriften aktivt i å komme frem til disse holdningene. Dette skal fungere forebyggende, i tillegg til å fange opp dem som har et problem i bedriften.
- Vi tenker mye forebyggende. Det er helt klart flest arbeidstakere som har et normalt forhold til alkohol, og som er i den grønne sonen. Derfor må en hver bedrift også ha et klart forhold til disse. I tillegg er det viktig å fange opp personer som går over i gul sone, for å forhindre at dette skal utvikle seg til alkoholmisbruk og rød sone. Det er få rusmisbrukere, men vi må alle ha et bevisst forhold til alkohol og rus, forklarer Bjarte Bøe.
De nye fleksible arbeidsplassene er også blitt en utfordring for mange arbeidere. Enten dette er hjemmekontor eller reisende selger, har risikoen for rusproblemer økt.
- Arbeidstakere som reiser mye, ender ofte på en restaurant der det serveres alkohol til maten. I små porsjoner er ikke dette problemfylt. En annen utfordring er den økende andelen med hjemmekontor. Det betyr at flere blir sittende alene, og fristelsen kan da bli for stor. Samtidig viser det seg også at de som tjener mest er de som drikker mest, avslutter Bøe.
Mindre øl
Av alkoholholdige drikker er det kun øl som går tilbake i omsetning. Omsetningen gikk ned 3,9 prosent. Brennevin økte sin omsetning med 10 prosent, mens vin økte med 2 prosent. Sterkest økning var det i omsetningen av rusbrus, som tredoblet sitt volum.
[Se statistikk hos SSB]
[Besøk IGOR sine nettsider]
oks.com >books
=position:absolute;top:-9