Likestilling
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Det er stadig flere kvinnelige toppledere i Norge. Men, fremdeles er 9 av 10 toppledere menn. Samtidig viser tall fra Statistisk Sentralbyrå at det er flere kvinner enn menn som tar utdanning ved høyskole eller universitet.
Statistisk Sentralbyrå (SSB) legger i dag frem tall som viser at kvinnene er på offensiven i forhold til menn i arbeidslivet. Stadig flere tar høyere utdannelse, noe som vises i det økende antallet kvinnelige ledere. I følge SSB er 3 av 10 leder kvinner.
Knut Fossestøl ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ser klare endringer i arbeidsmarkedet:
- Nå etterspør arbeidslivet det vi kaller relasjonell kompetanse. Det er i stor grad kvinner med omsorgs- og serviceerfaring som har dette, sier Fossestøl til dagbladet.no.
Forandringene i arbeidsmarkedet blir omtalt som ”den stille revolusjonen” av forskerne ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Boken ”Relasjonsmestrere” er skrevet av forskere ved AFI, og konkluderer i stor grad med at menns kompetanse ikke lenger er like ettertraktet i arbeidslivet. Fokuset har snudd fra teknologi, effektivitet og profitt til relasjonsmestring mellom mennesker.
Mannlig krise?
Tall fra SSB viser at 3 av 5 studenter ved høyskoler og universiteter er kvinner. Dette vil få konsekvenser for fremtidens arbeidsplasser, og kvinner vil få mer ansvar ettersom de sitter med mest utdanning og kompetanse.
- Kvinnedominansen på universiteter og høyskoler er økende. Andelen arbeidsledige menn kan komme til å øke, i hvert fall for en periode, sier Fossestøl.
Fossestøl har også stor tro på at kvinnene vil ta igjen mennene på lønnsstigen, på grunn av den økende forskjellen i utdannelse. I dag utgjør kvinners månedslønn vel 84 prosent av mannens i følge SSB.
For å møte de nye utfordringene i arbeidslivet må mannen omstille seg. Forsker Bjørg Aase Sørensen ved AFI, ser tegn på at mannen allerede er i ferd med å tilpasse seg den nye situasjonen.
- Stadig flere menn ser at det kan være en fordel å bruke mer av de tradisjonelle kvinnelige egenskapene i arbeidslivet: de lytter mer, konkurrerer mindre, reflekterer over det de holder på med og legger vekt på det sosiale samspillet i oppgaveløsningen, sier hun.
[Les mer om likestilling hos SSB]
[Les mer om utdanning hos SSB]
[Les mer på AFI sine sider]
[Les artikkel på dagbladet.no]
oks.com >books
=position:absol