Avspark i kampen mot mobbing
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Tirsdag 1. juni inviterer statsminister Kjell Magne Bondevik til konferanse om mobbing i arbeidslivet.. Konferansen skal være starten på et større fokus mot mobbing i arbeidslivet, og er en viktig del i satsningen mot et mer inkluderende arbeidsliv.
Totalt vil 220 representanter fra arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene delta. Statsminister Kjell Magne Bondevik innleder konferansen sammen med arbeids- og administrasjonsminister Morten A. Meyer. Også LO-leder Gerd Liv Valla og administrerende direktør i NHO Finn Bergesen, vil ha innlegg under konferansen.
- Om lag 200 000 voksne blir utsatt for mobbing på jobben, halvparten av dem daglig. Beregninger som både LO og Landsforeningen mot mobbing i arbeidslivet har gjort antyder dette. Arbeidstilsynet mener at selvmord med bakgrunn i mobbing forekommer hyppigere enn dødsulykker på norske arbeidsplasser. Vi snakker kanskje om 100 slike ulykkelige hendelser i året, sa statsministeren i sin nyttårstale.
Konferansen er begynnelsen på løftet om større fokus på utfordringene ved den utstrakte mobbingen i arbeidslivet, som statsminsteren ga i sin nyttårstale.
”Tøffe karer mobber ikke”
I samarbeid med Arbeidsmiljøsenteret i Rogaland, har Stavanger Renovasjon KF vært gjennom en prosess som har hjulpet de ansatte å forstå mobbing. Det som tidligere ble tatt for å være krasse kommentarer, er ikke lenger en del av renovasjonsarbeidernes hverdag. I følge de ansatte er arbeidsmiljøet betydelig bedre nå.
- Vi har samarbeidet med Anne Grete Skofterød fra Arbeidsmiljøsenteret i dette prosjektet. Det var mye tøft snakk på arbeidsplassen vår. I ettertid ser vi at det var mobbing det vi holdt på med, sier tillitsvalgt Kjell Kaarvaag til Stavanger Aftenblad.
Prosjektet ble fulgt av NRK, og resulterte i dokumentaren ”Tøffe karer mobber ikke”. Under konferansen vil erfaringer fra prosjektet spille en stor rolle.
- Stavanger Renovasjon er et godt eksempel på en arbeidsplass som har prøvd å fjerne den tøffe omgangsformen med gode resultater. Vi ønsker å få dem fram i lyset for at andre skal kunne lære av deres erfaringer, sier Anne Sofie Daleng, rådgiver i Arbeids- og administrasjonsdepartementet.
Tilskuer eller deltaker?
I en mobbesituasjon er det flere aktører. For at man skal få gjort noe med mobbing, må alle nivåer i en organisasjon forebygge og melde fra eller stanse slike tilfeller. Enten man er mobber, mobbeoffer eller tilskuer til mobbing har man alle muligheten til å gjøre noe med den vanskelige situasjonen.
Det kan være mange grunner til at mobbing oppstår. Det kan være et resultat av interessekonflikter, et behov for å vise makt eller ved at man føler seg truet. Noen ganger kan det være uskyldige pek, som kanskje var ment som morsomme. Men, når disse foregår over lengre tid vil dette gå utover den enkelte og miljøet på arbeidsplassen.
Et arbeidsmiljø basert på trygghet, åpenhet, respekt, tillit og medbestemmelse bidrar til økt trivsel og ansvarsfølelse, og reduserer faren for konflikter.
[Les mer om konferansen på AAD sine nettsider]
[Les mer på Arbeidstilsynets nettsider]
[Se artikkel i Stavanger Aftenblad]
oks.com >books
(27.5 2004)