Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Avslørte dårlig sikkerhet på arbeidsplasser
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidstilsynet gjennomførte i mai en landsomfattende aksjon mot fallulykker på byggearbeidsplasser. Hele 30 prosent av de kontrollerte virksomhetene slurvet med sikkerheten.

 

Under aksjonen ble 149 byggeplasser med til sammen 377 virksomheter undersøkt, og 105 av virksomhetene, eller rundt 30 prosent, fikk pålegg om utbedring. Arbeidstilsynet måtte stanse 134 jobber hos de 377 virksomhetene som ble kontrollert fordi inspektørene mente at det ville vært fare for sikkerheten til de ansatte om arbeidet hadde fortsatt.

 

Flere kontroller

-           På tross av at Arbeidstilsynet stadig har kontroller i bransjen, og da særlig når det gjelder fallulykker, ser det dessverre ut som om det er enda et godt stykke igjen før bransjen har nådd et respektabelt sikkerhetsnivå, sier prosjektleder Jens Brynestad i en pressemelding.

 

Forholdene som måtte utbedres dreide seg hovedsakelig om at arbeid på tak ikke var sikret med rekkverk, og at det manglet tilfredsstillende stillas ved arbeid i høyden. Det ble også reagert på dårlig sikring av stiger og atkomst til arbeidsplassen. Det var lite eller ingen bedring å spore fra tilsvarende aksjoner som ble gjennomført høsten 2003. Aksjonen ble gjennomført over hele landet i perioden 10. - 14. mai, og inspektørene konsentrerte seg hovedsakelig om forebygging av fallulykker og ulykker ved transport.

 

Stadig dårligere sikring

Arbeidstilsynets inspektører vil sjekke at virksomhetene på byggeplassene har gode HMS-planer, med riskovurderinger av mulige farekilder og faresituasjoner, samt planer for forebyggende tiltak.

I 2003 døde 9 mennesker på jobben i denne bygg- og anleggsbransjen. Så langt i år har ett liv gått tapt her i landet.

-        På tross av at Arbeidstilsynet under aksjonene i 2003 rettet særlig oppmerksomhet mot fallulykker, kunne vi ikke spore noen særlig bedring etter aksjonen høsten 2003, sier Jens Brynestad. - De europeiske resultatene fra fjorårets aksjon var dessverre like nedslående som de norske, tilføyer han.

Bygg- og anleggssektoren er den bransjen hvor de ansatte er mest utsatt for ulykker innenfor EU/EØS, med over 1300 dødsulykker hvert år. Dette er en av grunnene til at SLIC (Senior Labour Inspectors' Committee - et samarbeid mellom arbeidstilsynene i Europa) har tatt initiativet til denne satsningen som går over to år.


Legg til kommentar

22. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?