Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Freder sykelønnsordningen
Del artikkelen med venner og kolleger

Jens Stoltenberg vil ikke endre på sykelønnsordningen hvis han blir statsminister etter neste års stortingsvalg.  Det finnes andre grunner til det høye sykefraværet i Norge mener Stoltenberg, og får støtte fra Arbeiderpartiets sosialpolitiske talsmann Bjarne Håkon Hanssen som vi gi arbeidsgiveren mer ansvar.

          Det er ikke sykelønnsordningen som er skyld i at sykefraværet øker. Det skyldes forholdene i arbeidslivet, og det er de vi må gjøre noe med, sier Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Målene i intensjonsavtalen om et mer Inkluderende Arbeidsliv (IA) vil ikke bli nådd før utgangen av avtalen.  Allikevel ønsker Stoltenberg ingen endringer i dagens sykelønnsordning, og lover at en AP-regjering ikke vil innføre karensdager eller gjøre andre endringer i ordningen.
          Det er et arbeidsmiljø som skaper sykdom og som støter folk ut av arbeidslivet vi må konsentrere oss om. Det er selvsagt Arbeiderpartiets landsmøte neste år som vedtar det programmet vi skal gå til valg på, men jeg forutsetter at vi kommer til å holde fast på programformuleringen om at arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen skal sikres, sier Stoltenberg til ANB.

Karensdager
Arbeids- og administrasjonsminister Morten A. Meyer sier til Dagsavisen at Stoltenberg sitt utspill kun er et frieri overfor potensielle velgere.  Han legger fokus på IA-avtalen, og mener at arbeidet som gjøres her vil være avgjørende for sykelønnsordningen.
          IA-avtalen er resultatet av en bred erkjennelse av at sykefraværet må ned, og vi har sammen med partene valgt å iverksette positive virkemidler. Vi er enige om at avtalen skal virke ut 2005, så skal den evalueres. Jeg vil ikke spekulere i hva som skal skje med sykelønnsordningen dersom målene i IA-avtalen ikke oppnås, sier Meyer til Dagsavisen.

Støtte i partiet for Stoltenberg
Sosialpolitisk talsmann for Arbeiderpartiet Bjarne Håkon Hansen, støtter Jens Stoltenberg sitt utspill, og mener arbeidsgiverne i større grad må ta ansvar.
-           De nye reglene om sykmelding skal gi bedre og raskere oppfølging av de langtidssykmeldte. Arbeidsgiverne må ta en større del av ansvaret for å få sykmeldte raskere tilbake i jobb. For Arbeiderpartiet er det viktig å sikre at arbeidstakernes rettigheter ikke svekkes. Egenmeldingsreglene og retten til sykepenger ligger fast, sier Hanssen etter at Stortinget tirsdag vedtok nye regler for sykmelding.

Med stadig flere langtidssykemeldte, færre funksjonshemmede i arbeid og økende sykefravær har IA-avtalen hatt lite suksess i forhold til sine vedtatte mål.  Utgiftene til sykepenger, attføring og rehabilitering øker for hvert år, noe som er et problem for velferdssamfunnet.  Allikevel understreker Hansen at sykemeldte eller trygdede ikke skal føle skyldfølelse.
-           Slik sosialministeren formulerte seg på NRK Dagsnytt i forrige uke, kunne det høres ut som om den sykmeldte må innfinne seg på jobb etter 8 uker for å unngå å miste sykepengene, nærmest uansett hvor dårlig man er. Slik skal ikke reglene praktiseres. Hensikten med å innføre aktivitetskrav etter 8 uker er ikke å tvinge de som er syke til å jobbe, men å gi den enkelte tettere oppfølging på et tidligere tidspunkt, sier han.


[Les artikkel i Dagsavisen]
[Les artikkel på Arbeiderpartiets nettsider]

oks.com >books

Legg til kommentar

11. oktober, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?