Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


- Frata legene enerett på sykmelding
Del artikkelen med venner og kolleger

Sintef mener staten kan spare en halv milliard kroner ved å frata legene eneretten til å sykmelde. Rikstrygdeverket er helt uenig. Nå vurderer arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten å gjennomføre flere prøveprosjekt for å rydde uklarhetene til side.

 

En Sintef-rapport skrevet for Rikstrygdeverket konkluderer med at trygdeutbetalingene kan reduseres med 2,4 prosentpoeng om legene mister eneretten til å sykmelde pasienter. Rapporten baseres på et prøveprosjekt hvor rundt 100 kiropraktorer og terapeuter blant annet fikk mulighet å sykmelde pasienter i inntil åtte uker, uten at leger er involvert. Prosjektet har foregått over en toårsperiode i Vestfold, Hordaland og Nordland.


- Nedgangen i de totale utbetalingene av trygd i disse fylkene er så stort at det neppe er tilfeldig. Vi mener derfor staten kan spare en halv milliard kroner dersom ordningen gjøres permanent for hele landet, forteller forsker og økonom Karl-Gerhard Hem ved Sintef Helse i Oslo.


- Vurderer tiltak
Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten mener resultatene av prøveprosjektet er interessante.


-           Alle tiltak som kan få sykefraværet ned fortjener å bli grundig undersøkt. Om sykefraværet holder seg på dagens nivå vil Staten alene måtte utbetale rundt 27 milliarder kroner i sykepenger i år, sier Høybråten til Adresseavisen.


Den nyutnevnte arbeids- og sosialministeren vurderer nå å gjennomføre et mer omfattende prøveprosjekt, for å rydde uklarhetene til side.


-           Jeg vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt med et mer omfattende prøveprosjekt, men vi må først se nærmere på resultatene, sier Høybråten.


Uenig om tolkning
Sintef og Rikstrygdeverket er sterkt uenig i hvordan resultatene av prøveprosjektet skal tolkes. Assisterende trygdedirektør Nanna Stender i Rikstrygdeverket mener resultatene er for usikre.


-           Resultatene fra prøveordningen er ikke entydige. Når det gjelder nedgangen i antall sykmeldinger i forsøksfylkene, er denne nedgangen nær identisk med landsgjennomsnittet. Vi mener også nedgangen i de totale trygdeutbetalingene ikke er store nok til å kunne konkludere. Etter vårt syn er det feil å slå fast at staten sparer penger på å gi terapeuter og kiropraktorer rett til å sykmelde, mener Stender.


President i Den norske lægeforening, Hans Kristian Bakke, mener et nytt prøveprosjekt ikke er nødvendig.


-           Det er all mulig grunn til å vende alle steiner for å redusere antallet sykmeldinger og uføretrygdede, men denne rapporten gir ikke grunnlag for å hevde at løsningen er å gi

flere yrkesgrupper mulighet til å sykmelde, sier Bakke til Adresseavisen.


Ifølge legeforeningens president trekker prosjektet slutninger på et for tynt grunnlag.


-           Resultatene fra prøveprosjektet viser et noe mindre antall sykmeldinger i prøveperioden for alle sykdomsgrupper samlet. For muskel- og skjelettsykdommer derimot, påvises ingen nedgang, forklarer han.

a>
x;>online bookx;>online book=position

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?