Endringer i arbeidsmarkedet
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Ved utgangen av juli var det registrert 93 800 arbeidsledige hos Aetat. Det er tilnærmet uendret sammenlignet med måneden før. Samtidig viser tall fra Statistisk Sentralbyrå at stadig flere arbeider på deltid og i midlertidige jobber.
I følge Arbeidskratfundersøkelsen (AKU) fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) har antall lønnstakere økt med 10 000 det siste året. Økningen har kommet hos deltidsansatte og midlertidige ansatte, der det henholdsvis har vært en økning på 10 000 og 15 000 flere lønnstakere. Antall fast ansatte på heltid har gått ned med 15 000.
Yrkesaktiviteten gikk ned fra 73,2 til 73,0 prosent fra 2. kvartal 2003 til 2. kvartal 2004, og reduksjonen var spesielt stor blant unge menn (16-24 år) og eldre kvinner (67-74 år). Ikke siden 1997 har den totale yrkesaktiviteten vært lavere i 2. kvartal.
Bedring i konjunkturutsatte bransjer
Aetat melder om bedre tider for industrien, basert på tall fra juli måned. Dette gjelder også blant ingeniører, og innen IT, bygg- og anleggsyrker, som har opplevd en nedgang i antall arbeidsledige den siste måneden.
Samtidig stiger antall utlyste stillinger innen bygg- og anlegg, industri og naturvitenskapelige yrker. Dette er et klart tegn på at etterspørselen etter denne arbeidskraften er økende.
Innen offentlig virksomhet er behovet for arbeidskraft redusert. Spesielt gjelder dette blant barne- og ungdomsarbeidere, og ufaglærte fra helsesektoren, melder Aetat.
Økning i langtidsledigheten
SSB opplyser om en økning i antall langtidsledige. Andelen av de ledige som er langtidsledige har gått opp fra 19 til 27 prosent det siste året. Langtidsledige er personer med en sammenhengende ledighetsperiode på over et halvt år frem til intervjutidspunktet, og som fortsatt er ledige.
Antallet undersysselsatte økte fra 86 000 i 2. kvartal 2003 til 100 000 i 2. kvartal 2004. Siden AKU startet å måle undersysselsettingen i 1989, har tallet aldri vært høyere. Som andel av alle deltidssysselsatte utgjorde undersysselsettingen 16,1 prosent, mot 14,2 prosent i 2. kvartal i fjor. Undersysselsatte er deltidssysselsatte som søker mer arbeid.
[Les pressemelding fra Aetat]
[Les pressemelding fra SSB]
a>
href=http://bookmarksme.com >online book st