Larvik kommune – en god arbeidsplass
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeidet for et bedre arbeidsmiljø står sentralt i alt arbeid i Larvik kommune. Med ordninger som morgenkvarteret og sin egen versjon av ”grønn resept”, skaper man en mer fleksibel arbeidsplass med høy trivsel. Nylig ble kommunen rangert blant de ti beste arbeidsplassene i Norge.
Forskningsinstituttet Great Place to Work har i mer enn 20 år testet arbeidsplasser i 23 land. Virksomhetene som ønsker å delta i undersøkelsen må gjennom omfattende tester av de medarbeidere og ledere. Et utvalg av de ansatte må svare på en spørreundersøkelse, der formålet er å komme frem til de ansattes holdninger overfor virksomheten. I tillegg ønsker man å få en oversikt over hvilke relasjoner de ansatte har til sine overordnede. Ledelsen må på sin side fylle ut en kulturprofil, som forteller om bedriftens sosiale liv, kultur og verdier.
- Ledelsen har ingen kontroll over utfallet av undersøkelsen. Medarbeiderne fyller ut spørreskjemaet og sender det direkte til oss. Ledelsens kulturprofil stilles også opp mot medarbeiderundersøkelsen. Dermed får vi fort greie på om det som står om selskapets personalpolitikk og -goder stemmer eller ikke, sier Project Manager Jannik Kron Falck i Great Place to Work.
Fleksibel arbeidsplass
På vårparten lå rapporten klar, og blant de ti beste var Larvik kommune rangert. I rapporten ble spesielt kommunens fleksible arbeidstid med grønn resept og morgenkvarter trukket frem. Morgenkvarteret gir småbarnsforeldre litt ekstra tid rundt skolestart, slik at man kan følge de små på skolen enten til fots eller med sykkel.
- Vår ”Grønn resept” er en avart av mange andre versjoner. Vi har innført muligheten for medarbeidere som har spesielle behov i perioder til å inngå avtale med arbeidsgiver om å bruke inntil 2 timer pr. uke til fysisk aktivitet for å forebygge sykdom, forklarer leder for HMS-tjenesten i Larvik kommune Per Busk til absentia.no.
Grønn resept brukes i mange tilfeller i kommunen, enten man har behov for bevegelse og variasjon i arbeidsstilling eller trenger mer tid om morgenen for å kunne sykle til arbeidsplassen.
Kommunens sterke fokus på medarbeidere kommer klart frem i oversikten over tiltak som er satt i gang for å gjøre arbeidsdagen for de ansatte enklere. Med en rekke velferdstiltak som foreninger, arrangementer og idrettslag skapes et sosialt engasjement rundt arbeidsplassen som er viktig for mange arbeidstakere.
Kommunikasjon
Kommunen har i mange år arbeidet med kommunikasjonen mellom medarbeidere og ledelse. Dialog, Deltakelse og Delegering er viktige stikkord i Larvik kommune. Dette arbeidet er en viktig for å skape et inkluderende og godt arbeidsmiljø.
- Dialog, Deltakelse, Delegering står sterkt i organisasjonen. Det betyr at det god dialog mellom ledelse og medarbeidere, medarbeidere involveres i virksomhets- og økonomisk planlegging, og myndighet delegeres. Samarbeide på tvers av enhetene har høy prioritet for å dra veksel på hverandres kompetanse, personell, systemer osv. Dette er arbeid som er krevende, og hvor det ennå gjenstår oppgaver, understreker Busk.
Som et viktig tiltak ved siden av det daglige er kommunens ”Larviksskole”. Her blir alle ansatte invitert til en dagssamling hvor de kan komme med innspill til planarbeidene. Vanligvis stiller mellom 1200 og 1300 medarbeidere opp på dette.
Fremtidige prosjekter
Kommunen har nettopp sluttført et se
(6.8 2004)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|