Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Lengre arbeidsdager gir mer fravær
Del artikkelen med venner og kolleger

NHO-leder Jens Ulltveit Moe ønsker lengre arbeidsuker, og foreslår 8 timers arbeidsdager.  LO-leder Gerd Liv Valla og arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten ser på forslaget som lite inkluderende, og får støtte fra flere bedrifter som har erfart nedbemmaning og økt fravær.

Med økende konkurranse fra omverdenen, føler flere bedrifter seg presset til å utnytte sine ressurser enda mer for å tilby sine produkter til lave priser.  Den viktigste ressursen, arbeidstakerne, har i stadig flere tilfeller inngått avtaler om lengre arbeidsuker.  I bildelprodusenten Bosch, det tyske storkonsernet Siemens og skandinaviske SAS har de ansatte gått med på å arbeide mer for lik lønn.  Denne utviklingen er NHO-leder Jens Ulltveit-Moe svært positiv til.

-           Lengre arbeidstid til samme lønn er en utvikling som er like uunngåelig som den er upopulær, sier Ulltveit-Moe, til Dagens Næringsliv.

Økt langtidsfravær
En effekt av lengre arbeidsdager for de ansatte er nedbemanning, ettersom man trenger færre mennesker til å jobbe.  LO-leder Gerd-Liv Valla og statsminister Kjell Magne Bondevik var på besøk hos St. Hanshaugen Omsorgssenter i Oslo og den farmasøytiske bedriften GE Healthcare, tidligere Amersham Nycomed.  Her diskuterte man IA-avtalens praktiske funksjon på en bedrift som tidligere har opplevd nedbemanning og høye fraværstall. 

Så langt har St. Hanshaugen Omsorgssenter med målrettet arbeid senket fraværet fra 13 til 10.1 prosent.  Tendensen viser imidlertid at langtidsfraværet øker.  Hovedtillitsvalgt Roger Johansen, mener dette er et resultat av at bedriften for fire år siden ble konkurranseutsatt, med konkurranseutsetning hvert tredje til femte år.
-           At kortidsfraværet går ned, viser at de ansatte er lojale og står på. At langtidssykefraværet øker, viser at vi er presset til det ytterste i et brutalt arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Roger Johansen.

NY GIV
I sitt innlegg på den første dagen til NY GIV understreket arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten IA-arbeidets rolle i et bedre arbeidsliv. 
-           Flere IA-bedrifter har fått sykefraværet ned. Tall fra første kvartal i år viser at det totale sykefraværet nå synker. Jeg har møtt bedrifter som beviser at et tett samarbeid om IA gir resultater. Vi vil ha mer av det, sa Høybråten.

I en kommentar til den siste tidens diskusjon rundt arbeidstid, påpekte Høybråten:
-           Det er viktigere å inkludere flere i arbeidslivet enn å øke arbeidstida.

LO-leder Gerd-Liv Valla var fornøyd med NY GIV, og ønsker fortsatt fokus på IA-arbeidet.
-           De som tar det på alvor, ser at det nytter. Vi ser at sykefraværet synker mest i IA-bedrifter og vil ha enda flere bedrifter med. Vi tror på dette samarbeidet, men trenger samtidig gode rammevilkår.

[Les artikkel i Dagens Næringsliv]
[Les artikkel i Fagbladet]
(18.8 2004)


Legg til kommentar

30. mai, 2020
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?