Lite innovasjon
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Norge kommer svært dårlig ut sammenlignet med EU-landene, i en undersøkelse gjort om innovasjon i bedriftene. Mens kun en av tre norske bedrifter har en eller annen form for innovasjonsvirksomhet, var tilsvarende tall for EU-landene 44 prosent.
Regjeringen har de siste årene fokusert svært mye på innovasjon, og har som uttalt mål å gjøre Norge til et av verdens mest nyskapende land. Med etableringen av Innovasjon Norge, som tok over virksomheten til Norges Turistråd, Norges Eksportråd, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og Statens veiledningskontor for oppfinnere, ønsket man å gjøre det enklere for virksomheter å satse på nye produkter og tjenester. Med en visjon om å "gi lokale ideer globale muligheter", vil Innovasjon Norge hjelpe gründere og innovatører med å etablere seg også utenfor landegrensene. Så langt ligger imidlertid Norge langt bak EU.
Hva er innovasjon? Innovasjon er definert som nye eller vesentlige forbedrede produkter (varer eller tjenester) introdusert i markedet eller introduksjon av nye eller vesentlige forbedrede produksjonsteknologi/- metoder og metoder for levering av varer og tjenester innen foretaket i løpet av de tre siste årene. Det er tilstrekkelig at innovasjonen er ny for foretaket; den må ikke nødvendigvis være ny for markedet. Det innebærer at enkeltforetak kan innovere ved å kopiere eller benytte seg av teknologi og kunnskap som er kjent og tilgjengelig utenfor foretaket selv. Det omfatter med andre ord hva vi vanligvis omtaler som diffusjon. (Kilde: SSB) |
EUs innovasjonsundersøkelse
I EU hadde 44 prosent av foretakene en eller annen form for innovasjonsaktivitet mellom 1998 og 2000. Nesten alle hadde enten introdusert et nytt eller vesentlig endret produkt i markedet eller tatt i bruk en ny eller vesentlig endret prosess i perioden. Bare 36 prosent av de norske foretakene hadde en eller annen form for innovasjonsaktivitet.
Norge er dermed på linje med de EU-landene med lavest andel; Italia og Storbritannia (også med 36 prosent), Spania (33 prosent) og Hellas (28 prosent). De EU-landene med høyest andel foretak med innovasjonsaktivitet var Irland (65 prosent) og Tyskland (61 prosent). Island har med 55 prosent den høyest andelen blant de nordiske landene, mens Sverige, Finland og Danmark ligger omtrent på samme nivå (47, 45 og 44 prosent). De norske dataene refererer seg til perioden 1999 til 2001.
Store foretak mest innovative
Det er de store foretakene som driver med mest nyskapende arbeid. Denne tendensen er lik over hele Europa, og i Norge er innovasjonsaktiviteten dobbelt så stor blant store virksomheter sammenlignet med små. Mens det blant små foretak er kun en av tre bedrifter som har utviklet en nytt produkt, har hele 64 prosent av de store foretakene gjort det samme.
I alle land var det også en tendens at industriforetakene hadde en høyere innovasjonsaktivitet enn bedrifter generelt.
(20.8 2004)