Mange jobber seg syke i ferien
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Altfor mange jobber selv om de egentlig har ferie, viser en ny undersøkelse. Arbeidstakere som trenger ferie mest, er dårligst til å koble av, advarer forsker.
Har du jobbet litt i sommer selv om du egentlig hadde ferie? Da er du i stort og godt selskap, ifølge en omfattende undersøkelse blant svenske verneombud:
Halvparten av verneombudene oppgir at kolleger jobber i sommerferien sin. Nesten like mange oppgir at de ikke får hentet seg skikkelig inn i løpet av ferien, og fortsatt er slitne når de begynner på jobb igjen.
I Norge finnes ingen tall eller undersøkelser som viser i hvor stor grad folk faktisk tar ut hele ferien de har krav på, og hvor vanlig det er å jobbe innimellom, selv om man har ferie. Men den svenske undersøkelsen gir en pekepinn, mener norske eksperter Dagsavisen har snakket med.
Bekymret
De er bekymret for at norske arbeidstakere «skulker» unna ferien ved å komme innom på jobb, ta noen telefoner eller holde kontakten elektronisk.
– Det er bekymringsfullt når mange jobber i ferien sin. For det første undergraver det arbeidet for å utvide ferien. For det andre er behovet for rekreasjon stort i dagens arbeidsliv, som for mange oppleves som hardt presset, sier direktør Paul Norberg ved Arbeidsmiljøsenteret.
Nettopp arbeidstakere som opplever stort press og mye stress har ekstra behov for ferie. Denne gruppa er imidlertid dårligst til å slappe av når de har muligheten.
– Forskning viser at det dessverre ikke er de med størst behov for ferie som er flinkest til å ta den ut. De som er mest stresset er dårligst til å koble av, sier Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet.
Helsefarlig moral
Tall fra både Norge og Sverige viser at arbeidstakere bryr seg om arbeidsplassen sin og har høy arbeidsmoral. At mange jobber i ferien, bygger opp under dette, påpeker Grimsmo. Men høy arbeidsmoral kan også ha en ulempe: Får man ikke restituert seg skikkelig, kan det føre til alvorlige helseplager.
- Vi har ikke bare ferie av velferdsårsaker, men også av helsemessige grunner. Spesielt de som jobber i høyt tempo og opplever stress har et spesielt behov for å restituere seg. Gjør de ikke det, kan de stressrelaterte plagene - som depresjoner, aggresjon og søvnproblemer - melde seg, sier Grimsmo.
- Vi antar dessuten at en del av de muskel- og skjelettplagene som koster samfunnet titalls milliarder i året er knyttet til stress. Også alvorlige hjerte- og karsykdommer kan knyttes til stress, sier Grimsmo.
Kilde: ANB
(31.8 2004)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|