Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Et bra land å jobbe i
Del artikkelen med venner og kolleger

Etter Sverige og Finland er Norge det beste landet å jobbe i, sier Den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen (ILO). Danmark og Nederland følger videre på listen, som omfatter til sammen 90 land.

 

ILOs rangering er basert på intervjuer med over 48 000 ansatte på mer enn 10 000 arbeidsplasser. De avgjørende faktorene i undersøkelsen er blant annet inntektssikring, fagforeningsvirksomhet, oppsigelsesvern, muligheter for avansement og inntektsnivå. ILO poengterer at det viktigste for lykkelige arbeidstakere er ikke høy lønn men visshet om sikker inntekt, skriver Nationen.

-          Kåringen viser at det er mulig å kombinere konkurransedyktige bedrifter og fornøyde ansatte, sier NHO-direktør for arbeidslivspolitikk, Sigrun Vågeng til avisen.
-          Det må ikke være noen motsetning mellom det å være effektiv, omstillingsdyktig og det å utvikle gode arbeidsplasser, fortsetter hun.

Ingen sikker plassering
LO-sekretær Trine Lise Sundnes tar frem pekefingeren.
-          Husk at denne undersøkelsen er den første i sitt slag. Dersom utviklingen fortsetter som i dag er jeg svært skeptisk til om Norge kommer til å beholde plasseringen i fremtiden. Regjeringen ønsker å svekke stillingsvernet, åpne for mer overtidsarbeid og midlertidige ansettelser, samt svekke fagforeningenes innflytelse, sier hun til avisen.

Penger ikke alt

Lykke og inntekt er ikke det samme, mener forskerne. Riktignok øker tilfredsheten med inntekten. Men det viktigste er allikevel ikke lønnsnivået. Det som gjør skandinaver lykkelige er den forholdsvis store sikkerheten for at lønnen vil fortsette å komme. At det er forholdsvis små lønnsforskjeller teller også positivt inn.

Det kan forklare at USA kommer helt nede på 25 plass, like over Latvia. USA er et av verdens rikeste land, men har et langt mer brutalt arbeidsliv, med svakere oppsigelsesvern.

Men listen over de ti "mest ulykkelige" landene viser klart at det er en sammenheng mellom velferd og tilfredshet. Nepal, Sierra Leone, Bangladesh, Rwanda og Burundi topper denne listen.


Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?