- Skadelig å jobbe kveld
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Hver tredje person jobber til andre tider enn åtte til fire. - Helseskader og tap av sosialt nettverk kan bli resultatet, mener arbeidslivsforsker.
Arbeidskraftsundersøkelsen for andre kvartal i år viser at 640.000 nordmenn jobber utenom ordinær arbeidstid. Dette utgjør 30,3 prosent av alle ansatte.
Flest unge, deltidsansatte og midlertidig ansatte jobber til andre tider enn åtte til fire. I gruppen mellom 16 og 24 år jobber 44 prosent av de ansatte utenom ordinær arbeidstid, noe som er dobbelt så høyt som gjennomsnittet for alle ansatte.
- Kjemper mot kroppen
Tendensen til at stadig flere jobber kvelder, helger og netter er ikke ny. Ifølge Asbjørn Grimsmo, som er arbeidslivsforsker og psykolog ved Arbeidsforskningsinstituttet, jobbet en femtedel av de ansatte utenom ordinær arbeidstid i 1980.
I 1990 var tallet økt til en fjerdedel. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var fjerdedelen økt til 28,8 prosent i 2001, og de to siste årene runder statistikken 30 prosent.
- Vi vet at det ikke er helsebringende å jobbe på en slik måte. Du kjemper mot kroppen, sier Asbjørn Grimsmo til Dagsavisen.
- Særlig er nattevakter belastende for helsen. Årsaken er at slik jobbing bryter en del av de normale hormonsyklusene i kroppen. Dette gjelder også kveldsvakter som strekker seg utover mot midnatt.
Mister venner
Psykologen og arbeidslivsforskeren sier også at jobbing på kvelder, i helger og nattetid har en tendens til å gå ut over det sosiale livet. Resultatet kan bli at du mister vennene dine - i hvert fall de som jobber til mer normale tider.
- Må du ofte si nei til venner som spør om du vil bli med på ting, vil du miste kontakten med dem over tid. Sier du nei for ofte, slutter de til slutt å spørre deg, sier Asbjørn Grimsmo.
Ifølge forskeren blir resultatet ofte at de som jobber sammen, for eksempel innenfor restaurantbransjen eller på et sykehus, finner sammen også sosialt.
- Vi ser for eksempel tendensen til at mange finner sin kjære blant dem med samme type arbeid. Her tror vi at arbeidstidsordningene spiller en rolle.
Hotell- og restaurantbransjen, varehandel, og utvinning av råolje og naturgass topper statistikken over ukurante arbeidstider. Deretter følger transport og kommunikasjon og helse- og sosialtjenester, viser undersøkelsen fra SSB. Håndverkere og akademiske yrker jobber sjeldnest til andre tider enn åtte til fire.
(18.10 2004)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|