Mosjoner på jobben
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Til tross for at inaktivitet er en av de viktigste faktorene for sykdommer og lidelser, har få bedrifter skapt en egen mosjonspolitikk på arbeidsplassen. Professor ved det danske Arbeidsmiljøinstituttet, Gisela Sjøgaard, mener mosjonspolitikk er vel så viktig som røyk- og alkoholpolitikk på jobben.
- Først indførte arbejdspladserne en lokal alkoholpolitik. Nu har man de fleste steder også fået en rygepolitik. Men endnu er det et fåtal af arbejdspladser, der indført en motionspolitik. Og det på trods af, at netop inaktivitet – legemlig dovenskab – hører til de faktorer, der er skyld i en stor del af de livsstilssygdomme, som plager mange i dag, sier Gisela Søgaard.
Trening lønner seg
Søgaard anbefaler at treningsmengden er avpasset den fysiske belastningen som arbeidstakeren opplever daglig. Undersøkelser viser at inaktivitet kan føre til hjerte- og karsykdommer, samt ledd- og muskelproblemer.
– Statistiske analyser fra Arbejdsmiljøinstituttet har vist arbejdsmiljøets betydning for udvikling af hjertesygdomme og lidelser i bevægeapparatet. Derfor synes det rimeligt, at der indføres forebyggede aktiviteter på arbejdet. Her gælder det, at motionstilbuddene skal være så varierede, at de appellerer til unge og ældre, såvel som kvinder og mænd, foreslår Søgaard.
Ved hjelp av trening kan man kompensere for den belastningen det daglige arbeidet gir. Dermed vil sykefraværet gå ned, som en følge av bedre helse og færre skader.
– For samfundet vil det økonomisk set også blive en fordel, hvis virksomhederne prioriterer motion og måske ligefrem ansætter medarbejdere til at fremme sundheden. Færre livsstilssygdomme vil mindske udgifterne til medicin, lægebehandling, sygehusophold, genoptræning og førtidspensioner, påpeker Søgaard.
Derfor foreslår hun at staten oppfordrer til mosjon i bedriftene ved å gjøre trening økonomisk attraktivt for virksomhetene.
[Les artikkel hos AMI]
Nordmenn trener
3 av 4 nordmenn trener minst en til to ganger i uken. Og over 20 prosent trener mer enn 5 ganger i uken. Spesielt er det folk i Rogaland og Oslo-området som er treningsvillige, slår en undersøkelse gjort av Sentio/NorStat fast. Allikevel anbefales mer trening for de fleste.
[Les tidligere artikkel]
|
oks.com >books
oks.com >books