Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Lev langsomt
Del artikkelen med venner og kolleger

Ingenting skal være ugjort.  Vi stresser fra det ene til det andre for å tilfredstille oss selv og kravene fra dem som er rundt oss.  Statistikken over sykefravær preges stadig mer av unge mennesker  Ikke på grunn av tunge løft fysisk, men vanskelige tider psykisk.

-           Livet må leves nå, i hverdagen.  Det er ikke i jakten på stadige nye opplevelser vi finner oss selv,  sier Owe Wikström, professor i religionspsykologi.

Ove Wikström lanserte i forrige uke sin bok ”Leve langsomheten” i Norge.  Boka har solgt over 60 000 i Sverige, og tar et oppgjør med nåtidens samfunn der jaget etter suksess har tatt overhånd for mange.

-           Hvorfor er det slik at man i et øyeblikk kan snakke om å roe seg ned, men bare for etterpå å komme seg raskt videre til neste plass, neste gjøremål, spør Wikström.

Hverdagen
Kravene som familie, venner og jobb setter blir for mange for stort.  Undersøkelser som Statistisk Sentralbyrå har utført viser at ni av ti unge har en eller flere psykiske plager.   De unge plages oftere av hodepine, rastløshet og en følelse av at alt er et slit.
-           Vi tror ofte at lykken finnes i det vi ennå ikke har, i stedet for å sette pris på det vi allerede har.  Den friske har mange ønsker, den syke har bare en, skriver Wikström.

-            Kanskje undervurderer vi hverdagen, på samme måte som nuet ofte blir overvurdert, tror Wikstöm.

Kvinner mest slitne
De siste årene har statistikken kun hatt en negativ utvikling.  Viktige livsverdier blir oversett i kampen for å oppnå og tilfredstille de ytre kravene.  Spesielt går dette utover kvinner med små barn, som får for mye å gjøre på for liten tid.  Men, det er ikke kun for kvinner at hverdagen har blitt tøffere.  Statistikken viser en generell vond utvikling:

·                      Langtidssykefraværet har økt de siste årene og er nå på 7% på landsbasis.
·                      Psykiske lidelser står for 17% av fraværet, og kun muskell- og skjelettsykdommer er en hyppigere årsak.
·                      Psykiske lidelser som sykefraværsgrunn øker mest.  Prestasjonsangst på jobben er en mye brukt forklaring av forskere.
·                      Sykefraværet øker mest for de mellom 20 og 40 år.

 -           Stad


Legg til kommentar

27. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?