IA er riktig medisin
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Partene i arbeidslivet er enige om at Inkluderende Arbeidsliv (IA) er riktig medisin i arbeidet med sykefravær. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at sykefraværet gikk ned fra 8,1 til 6,5 prosent fra 3. kvartal 2003 til 3. kvartal 2004.
Sykefraværet for alle virksomheter har siden IA-avtalen ble inngått i 2001 gått ned med 12,2 prosent. Spesielt er det IA-virksomhetene som har bidratt for en sterk nedgang, der fraværet har sunket med 19 prosent i samme periode.
Nedgangen er bred, og omfavner alle sektorer, alle fylker og det private og offentlige arbeidslivet. Det egenmeldte fraværet er uendret sammenlignet med i fjor, men samtidig viser tall at det legemeldte fraværet har gått ned med 23 prosent i samme periode.
- Dette er en klart positiv utvikling som viser at arbeidet med et inkluderende arbeidsliv når fram, sier trygdedirektør Arild Sundberg.
Bryt ikke IA-avtalen
Nå står partene i arbeidslivet samlet bak en oppfordring til regjeringen, der de ber dem ta de nye fraværstallene til etterretning og la arbeidslivet jobbe videre med IA-avtalen.
- Den markerte nedgangen i sykefraværet viser at det ikke er grunnlag for å endre sykelønnsordningen for arbeidsgivere fra 01.07 neste år, sier administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr.
Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten er i en kommentar til fraværsstatistikken svært fornøyd med den siste utviklingen.
- Jeg er meget fornøyd med en nedgang i det legemeldte sykefraværet på 23 prosent det siste året. En negativ trend ser ut til å være brutt, sier Høybråten.
Han ser på IA-virksomhetenes arbeid som veldig delaktig i den siste utviklingen og forventer at trenden vil fortsette ettersom flere virksomheter blir IA-bedrifter.
- Det ser ut som IA-arbeidet virker. Jeg forventer derfor at det gode arbeidet med å redusere sykefraværet fortsetter etter hvert som flere IA-bedrifter opparbeider seg like lang fartstid, sier Høybråten.
Tilrettelagt arbeidsplass
Trygdedirektør Arild Sundberg viser til IA-avtalen for å forklare den sterke nedgangen i fraværet. Han tror at en mer tilrettelagt arbeidsplass gjør det enklere for arbeidstakere å komme på jobb.
- Det er viktig å fortsette arbeidet for å legge til rette på arbeidsplassen for å hindre langvarig fravær og utestengning. Arbeidsgiverne må benytte seg av de virkemidlene som finnes for å tilby en plass i arbeidslivet for alle som vil og kan jobbe, sier Sundberg.
Bruken av hjelpemidler på arbeidsplassen er økt kraftig, etter at avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble inngått. Ved utgangen av november 2004 var det registret over 7900 søknader om hjelpemidler til arbeidsplassen, en økning på ca 60 prosent i forhold til 2002, i følge tall fra Trygdeetaten.
- En tilrettelagt arbeidsplass er nøkkelen til inkludering. Den kraftige økningen i bruk av hjelpemidler på arbeidsplassen er gledelig i et inkluderingsperspektiv, sier trygdedirektøren.
Gradert sykemelding
1. juli 2004 ble det innført nye sykemeldingsregler, som setter større krav ak
(3.1 2005)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|