Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stor streikevilje
Del artikkelen med venner og kolleger

På 1970-tallet var Norge et fredelig land for arbeidstakere og arbeidsgivere. Nå streiker arbeidstakere i Norge mer enn sine kolleger i Europa, og kun Spania og Italia har mer uro. 

Streikeviljen i Europa har rast dramatisk i løpet av de siste tre tiårene.  351 arbeidsdager gikk i gjennomsnitt tapt for hver 1000. arbeidstaker hvert år i Europa på 1970-tallet.  Sammenlignet med 2003 er antallet streikedager kun en niendedel, med 41 streikedager for hver 1000. arbeidstaker.

I Norge har utviklingen gått motsatt vei.  Mens Norge på 1970-tallet var et rolig land med kun 41 streikedager pr. 1000 arbeidstaker, er streikeviljen nå større enn gjennomsnittet for Europa.  For 2003 gikk det tapt 71 dager pr. 1000 ansatte.

Færre streikedager
Tallene kommer fram i undersøkelsen 'Streiker i Europa – kollektiv handling under globalisering' som presenteres av dansk LOs
Ugebrevet A4. Den er gjennomført av Steen Scheuer, professor ved Roskilde Universitet, og er basert på tall fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Scheuers hovedkonklusjoner er at antallet streiker faller generelt i Europa og at streikenivået i de europeiske landene har nærmet seg hverandre. På 1970-tallet var det et kjempestort spenn fra Spania med 1.760 tapte arbeidsdager hvert år til Østerrike med bare én.

Spania er fremdeles det landet som har flest streikedager, men tallet er nå nede i 200 dager.  Østerrike, Sveits og Holland har færrest streikedager.

Globalisering
Forklaringen til at antallet streiker går ned er EUs indre marked og den globaliserte konkurransen, ifølge professor Steen Scheuer. Både arbeidsgivere og arbeidstakere er blitt klar over at en streik ikke bare koster penger. En streik kan også raskt bety nedlagte jobber fordi kunden finner en annen leverandør eller arbeidet flyttes et annet sted.

NHO-direktør Sigrun Vågeng frykter for de skadevirkningene et urolig arbeidsmarked kan gi for norske bedrifter i utlandet.
-           Det er tankekors at vi som har det så bra og har hatt en så god lønnsutvikling streiker såpass mye.  Nå har vi hatt streiker siden mai i fjor, sier hun i et intervju med Aftenposten.

Bedrifter og investorer kan bli skremt av den økende uroen i ved norske arbeidsplasser, og dermed velge bedrifter der situasjonen er mer stabil.

Et verktøy for arbeidstaker
Roar Flåthen, 1. nestleder i LO, mener streikenivået i Norge har holdt seg forholdsvis stabilt i den undersøkte perioden, selv om de faktiske tallene er gått opp.

-           Det som har skjedd i senere år er at tvungen lønnsnemnd er blitt strammet vesentlig inn. I dag er terskelen for å ta det instrumentet i bruk mye høyere og det vil influere på tallene. Sett i det perspektivet er det ikke så gæernt. Norge har hatt noen få landsomfattende og langvarige streiker, i 1996 og 2000, og de er avgjort ved uravstemning blant medlemmene, det vil si en demokratisk rett, sier Flåthen.

[Les pressemelding fra det danske LO]
[
Les artikkel på aftenposten.no]
[
Les artikkel hos lonytt.no]

oks.com >books
oks.com >booksoks.com >booksx;> (20.1 2005)

Legg til kommentar

14. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?