Uføretrygdede i arbeid
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I en pressemelding fra Sosialdepartementet foreslår Regjeringen nye regler for kombinasjonen av trygd og arbeid. I tråd med et mer inkluderende arbeidsliv, legger Regjeringen til rette for at det skal være lønnsomt for uføre å komme tilbake i arbeidslivet.
- Regjeringens mål er å snu den negative utviklingen hvor stadig flere settes utenfor arbeidslivet og blir varige stønadsmottakere, sier sosialminister Ingjerd Schou i pressemeldingen.
Trygdeetaten
Tall fra Trygdeetaten viser at det er vel 290 000 uføre i Norge. Det utgjøre 10,1 prosent av den yrkesaktive befolkningen. Antallet uføre har vært stabilt det siste året, og trygdeetaten ser på det som et positivt tegn på at samarbeidet med Aetat er i ferd med å gi resultater.
Over 1100 uførepensjonister har kommet tilbake i arbeid i løpet av det siste året. Hele 3700 av de 11 000 trygdekontorene har vært i kontakt med ønsker seg tilbake i arbeidslivet.
- Dette viser at mange uførepensjonister ønsker å komme tilbake til arbeidslivet. Vi må fokusere på mulighetene den enkelte har, og jeg utfordrer arbeidsgivere og legge til rette for å utnytte den ressursen uførepensjonistene representerer, sier trygdedirektør Arild Sundberg.
Fleksibel løsning
Tidligere kunne en uføretrygded tjene opp til et grunnbeløp, for så og tape uføretrygd hvis den enkelte tjente mer enn dette. Regjeringens forslag vil redusere uføregraden prosentvis i forhold til inntekt. Dagens regelverk gjør den uføretrygdede til den økonomiske taperen hvis han eller hun velger å utnytte sin arbeisevne best mulig.
Regjeringen vil og dele uføretrygden i en varig uførepensjon for de som er 100 prosent uføre uten mulighet for å kunne bedre sin arbeidssituasjon, og en tidsbegrenset uførestønad for de som kan komme tilbake i arbeidslivet på sikt. Dette er i tråd med Sandman-utvalgets innstilling.
- Skal vi nå målet om flere hender i arbeid, må trygdeordningene og måten trygdeetaten arbeider på, legges om. Uføretrygdede som ønsker å arbeide skal i langt større grad få aktiv oppfølging og hjelp fra trygdeetaten til å komme i arbeid. Bedriftene og det offentlige må følge opp forpliktelsen i intensjonsavtalen og bli langt bedre på å legge til rette for funksjonshemmede på arbeidsplassene. Samtidig må trygdeordningene innrettes slik at de oppmuntrer til arbeid, og at det å arbeide mer alltid er lønnsomt for den enkelte. Dette er en helhet hvor virkemidler og trygdeordninger må virke sammen, sier sosialministeren.
e.com >online book
x;>