Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Inkluderende arbeidsliv
Del artikkelen med venner og kolleger

Ett år etter innføringen av ordningen med tidsbegrenset uførestønad har en av fire nye uføre i 2004 fått ytelsen.  Arbeidet med å få flere med redusert funksjonsevne i arbeid har mange utfordringer, og trygdedirektør Arild Sundberg ønsker et større fokus på IA-avtalens delmål 2.

 

Ett år etter innføringen av ordningen med tidsbegrenset uførestønad, har 28 prosent av alle nye uføre i 2004 fått ytelsen. For aldersgruppen under 50 år er andelen 57 prosent.

-           Dette er en god start på en viktig ordning for å hindre varig utstøting fra arbeidslivet, sier trygdedirektør Arild Sundberg.

 

De største utfordringen opplever Trygdeetaten blant de eldste uføretrygdede.  I aldersgruppen 50 – 59 år er det kun 20 prosent som får tidsbegrenset uførestønad.  Trygdedirektøren mener allikevel at man ikke må gi opp denne gruppen.

-           I denne aldersgruppen har vi fortsatt store utfordringer for å sikre muligheten for å vende tilbake til arbeid dersom arbeidsevnen bedrer seg, sier Sundberg.

Av de som har fått innvilget tidsbegrenset uførestønad i 2004 er det 34,5 prosent som har gradert ytelse. Tilsvarende tall for de som har fått innvilget varig uførepensjon er 26 prosent.

-           Gradert ytelse er et viktig tiltak for å holde kontakt med arbeidslivet. Dette fordi det gir mulighet til å kombinere deltidsarbeid med trygd, sier Sundberg.

Uførepensjon som lønnstilskudd
Trygdedirektøren oppfordrer til å aktivt ta i bruk de ordninger og tiltak som finnes, for at personer som vil og kan jobbe, ikke utestenges fra arbeidslivet. Han viser til det nye forsøksprosjektet i fem fylker med uførepensjon som lønnstilskudd.
-           Både Aetat og trygdeetaten har i lengre tid arbeidet med å få uføre tilbake til arbeid. Med uførepensjon som lønnstilskudd har vi fått ytterligere tiltak for å bidra til at dette skjer, sier Sundberg.

Inkluderende arbeidsliv
Spesielt viktig er det å gi delmål 2 i intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv høyere prioritet
,i arbeidet med å få flere med redusert funksjonsevne i arbeid.
-           Vi er opptatt av et bredt samarbeid mellom brukergrupper og partene i arbeidslivet for å inkludere alle grupper, sier Sundberg.

-        Arbeidslivet skal ha plass til alle - som kan og vil arbeide - også personer med redusert funksjonsevne. Dette er ”talenter med behov for innpass og tilrettelegging” som vi trenger på arbeidsmarkedet framover. Det er viktig at mennesker med ingen eller svak tilknytning til arbeidsmarkedet får tilbud om arbeid eller bistand slik at de kan bedre sine muligheter på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

 

[Les pressemelding fra Trygdeetaten]
[Les pressemelding fra ASD]

x;> (27.1 2005)

Legg til kommentar

21. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?