Seniorer en viktig ressurs
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Tall fra Rikstrygdeverket viser at forventet pensjonsalder fremdeles er på vei ned til tross for arbeidet med IA. STAMI er blant virksomhetene som i løpet av ti år vil ha flere seniorer blant sine ansatte, og seniorpolitikk er viktig for å ta vare på den kompetansen disse har.
Forventet pensjoneringsalder var 60,4 år i 2003, noe som er en svak nedgang fra 2001. Det viser en oversikt Rikstrygdeverket har laget over pensjoneringsutviklingen i perioden 1995-2003.
Spesielt bruken av avtalefestet pensjon og tilgang til uførepensjon bidro til en lavere pensjonsalder. Kravet om attføring før uførepensjon virket imidlertid bremsende på pensjonsalderen.
STAMI
STAMI har de siste årene satset sterkt på å ha en god seniorpolitikk. Bakgrunnen for satsingen er ønsket om å beholde kompetanse. Om ti år vil nemlig en tredjedel av instituttets ansatte være i aldersgruppen 61-65 år.
Arbeidet med livsfasepolitikk på STAMI startet i 2001, da man innså at fokuset på seniorpolitikk måtte økes for å beholde kompetansen til virksomhetens seniorer. Bakgrunnen var en oversikt utarbeidet av Administrasjonsseksjonen på instituttet, som slo fast at aldersfordelingen blant de ansatt ville endres dramatisk: Innen 2010 ville en tredjedel av de ansatte være i aldersgruppen 61-65 år.
Bak seniorpolitikken ligger en tanke om at det er økonomisk å vedlikeholde og styrke den kompetansen man allerede har, fremfor å hente inn ny. For å beholde de eldste i virksomheten ble det lagt vekt på utviklingsmuligheter for den enkelte. Man ønsket ikke at seniorpolitikken skulle ende opp som avviklingspolitikk.
Seniorer er over 50 år
- Styringsgruppa definerte seniorer som de over femti. Enkelte av tiltakene er aldersbetinget, men de fleste er åpne for alle arbeidstakere uansett alder. Dermed nyter også yngre godt av at instituttet jobber aktivt med seniorpolitikken, sier personalsjef Anne Gunn Mostad i administrasjonsseksjonen..
Med støtte fra Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk, ble det iverksatt en rekke tiltak.
- Vi fikk som ett av fem pilotprosjekter støtte fra Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet. Ved hjelp av disse midlene kunne flere av tiltakene som vi i styringsgruppa hadde foreslått, settes ut i livet. De ansatte må selv søke om midler, og i begynnelsen trengte de faktisk litt drahjelp fordi de ikke helt så mulighetene til hva de kunne søke om midler til. I dag er det instituttet selv som sponser seniorpolitikken. Seniorpolitikk er rett og slett god butikk, mener STAMIs personalsjef.
Her er eksempler på seniortiltak STAMI har satt i gang:
Holdninger og kompetanse:
· Ledere og mellomledere har i 2003 vært gjennom et lederutviklingsprogram der ett av temaene har vært det å lede mennesker i ulike livsfaser, med vekt på seniorene.
· Seniorene har fått støtte blant annet til kurs som bidrar til faglig kompetanseutvikling, til hospitering i utlandet og til studiepermisjon.
Forebyggende helsearbeid:
· Tilrettelegging av arbeidsplassen
·
(31.1 2005)