Dårlig arbeidsmiljø bør gi bøter
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Leder av Arbeidslivstelefonen Grace Beathe Mathisen foreslår å gi bøter til bedrifter som ikke tar arbeidsmiljøet på alvor. Følgende av dårlig arbeidsmiljø er alvorlige og kan i verste fall føre til utstøting fra arbeidslivet.
- Arbeidsgivere som ikke tar arbeidsmiljø på alvor, bør ilegges store bøter. Manglende løsning på arbeidskonflikter går ofte utover arbeidstakernes mentale helse, og i noen tilfeller blir "løsningen" attføring og kanskje første steg mot utstøting fra arbeidslivet. Det sier leder av Arbeidslivstelefonen til Mental Helse, Grace Beathe Mathisen.
Med utgangspunkt i samtaleregisteret til Arbeidslivstelefonen utarbeidet Econ en rapport som ser på årsak til sykefravær basert på psykiske problemer på arbeidsplassen. Rapporten ”Psykososiale problemer på arbeidsplassen-løsning eller utstøting” er gjort oppdrag fra Aetat Arbeidsdirektorat.
Arbeidstakere blir ikke lyttet til
Mange av de som ringer Arbeidslivstelefonen mener at arbeidsgiverne ikke gjør nok for å løse konflikter på arbeidsplassen.
- Arbeidstakere blir ikke lyttet til når de går til sjefen eller tillitsvalgte med sine problemer. Dette er et gjennomgående trekk ved de samtaler som dreier seg om mobbing, utstøting og trakassering som Arbeidslivstelefonen tar imot, hevder Mathisen.
Arbeidslivstelefonen dobler kapasiteten
Etter mange år med økende pågang fra arbeidstakere og arbeidsgivere på telefonen, besluttet Arbeids-og sosialdepartementet å gi en million kroner over statsbudsjettet.
- Dermed har vi kunnet doble kapasiteten. Fra å være et prosjekt med åpningstid tre dager i uken og en rådgiver, er Arbeidslivstelefonen blitt en permanent ordning med to rådgivere. Telefonen er nå betjent alle hverdager, opplyser Mathisen.
Arbeidslivstelefonen er et lavterskeltilbud til arbeidstakere og pårørende, arbeidsgivere, tillitsvalgte og andre som har behov for å snakke om saker som har med arbeidslivet å gjøre. Mange av samtalene dreier seg om trakassering, mobbing, utbrenthet og sykefravær.
Rådgiverne har bl.a. utdannelse og praksis innenfor arbeidsrett, sosialt arbeid, ledelse, organisasjonsarbeid, personalarbeid, attføring og trygderettigheter.
Telefonnummeret til Arbeidslivstelefonen er 815 44 544. Det koster kun lokal takst å ringe.
[Les intervju med Mathisen på mentalhelse.no]
oks.com >books
(17.2 2005)