Sterkt arbeidsmarked
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten er godt fornøyd med de siste tallene fra Aetat og Statistisk Sentralbyrå (SSB). Jobbsøkere kan også se optimistisk på fremtiden, ettersom våren er rekrutteringssesongen fremfor noen.
– Regjeringens finanspolitikk og samarbeidet med partene i arbeidslivet om inntektspolitikken har gitt gode bidrag til denne utviklingen. Etter en periode med ubalanser og problemer på arbeidsmarkedet, peker nå flere piler i riktig retning, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.
Ved utgangen av februar var det registrert 91.100 helt ledige arbeidssøkere, noe som utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken. I løpet av februar sank antall helt arbeidsledige og deltagere på arbeidsmarkedstiltak med 600 personer, justert for vanlige sesongvariasjoner.
- Arbeidsmarkedet er fortsatt i bedring, selv om nedgangen i ledigheten i februar er noe lavere enn de foregående månedene. Ledigheten har de siste månedene gått ned innen både industri, bygg og anlegg og blant ingeniører, sier arbeidsdirektør Inger-Johanne Stokke.
Tid for rekruttering
Våren pleier normalt å være en god sesong for rekruttering av arbeidstakere. I følge analysedirektør i Aetat Stein Langeland, lyses vel 60 prosent av stillingene ut i de første halvåret.
– Mange store offentlige arbeidsgivere lyser ut stillinger om våren, blant annet søker skolene etter lærere fram mot høsten. Bedrifter ønsker å sikre seg dyktige studenter som avslutter studiene. I tillegg er det mange sommerjobber som lyses ut. Men den viktigste grunnen er nok at det lavere aktivitet i arbeidslivet sommerferien. De fleste ønsker å få unna en god del av rekrutteringsarbeidet før ferien, sier Langeland til Dagsavisen.
Siden høsten 2003 har ledigheten gått ned innen industri- og bygge- og anleggsyrkene. Innen industri er det blant annet klar nedgang i ledigheten for elektrikere, støpere, sveisere og platearbeidere. I bygge- og anleggsbransjen er ledighetsnedgangen størst for tømrere og snekkere.
For ingeniører og IKT-yrker har det vært nedgang i ledigheten siden starten av 2004.
– Vi er inne i en konjunkturoppgang, med økt behov for personer innen bransjer som industri, bygg og anlegg, ingeniører og IKT-folk. Høyt privatkonsum gir også større etterspørsel etter folk innenfor service og varehandel, sier Langeland.
– Etter sommeren 2003 har virksomhetenes etterspørsel etter arbeidskraft tiltatt og antall sysselsatte personer har økt. Situasjonen i industrien og konkurranseutsatt sektor er også bedret. Nedgangen i sysselsettingen i offentlig sektor i 2003 ble snudd til vekst i 2004 og endelig ble reduksjonen i arbeidsledigheten tydelig gjennom høsten i fjor, sier Høybråten.
[Les artikkel hos dagsavisen.no]
[Se statistikk hos aetat.no]
[Les pressemelding fra ASD]
oks.com >books
oks.com >books=position:absolute;