Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Hva hvis arbeidsgiver ikke betaler?
Del artikkelen med venner og kolleger

Hvis lønnen eller feriepengene uteblir er det flere steg man som arbeidstaker kan ta.  Manglende lønnsutbetaling kan ha flere årsaker, men i de fleste tilfeller vil arbeidstaker ha sterke kort juridisk.  Ved konkurs vil det være aktuelt med lønnsgarantiordningen. 

Det er tre hovedårsaker til at betalingen uteblir. Enten at arbeidsgiver ikke kan betale (manglende betalingsevne), at arbeidsgiver ikke vil betale (manglende betalingsvilje) eller at arbeidsgiver er uenig i at arbeidstakeren har krav på betalingen.

For å få klarhet i om det er manglende betalingsvilje eller evne som er årsaken til at lønnen uteblir, må du ta kontakt med arbeidsgiver. Uansett hvilken forklaring du får, er det viktig at du ikke venter for lenge før du går videre med saken. Du kan risikere å tape rettigheter i forhold til den statlige lønnsgarantien ved å la tiden gå.
Hvis du etter å ha startet en av framgangsmåtene, får vite at årsaken til at du ikke får lønn er en annen enn du opprinnelig har lagt til grunn, må du endre framgangsmåte.

Arbeidsgiver vil ikke betale
Det kan være komplisert å inndrive et beløp man selv mener å ha til gode, men som arbeidsgiver ikke vil betale. Hvis du ønsker å inndrive kravet ditt uten fagkyndig bistand, bør du gå fram på følgende måte:
·          Send et rekommandert brev til arbeidsgiver der du fremsetter ditt krav og be om oppgjør innen kort frist, f eks en uke. Gjør oppmerksom på at dersom betaling ikke skjer, vil du forfølge saken videre.
·          Hvis arbeidsgiver ikke betaler innen fristen kan du bringe saken inn for Forliksrådet i den kommunen hvor arbeidsgiveren holder til. Rådet vil hjelpe deg med å sette opp forliksklage, og det blir deretter innkalt til forliksmøte. Det hender saken da blir løst, enten ved forlik eller ved dom.
·         
Blir saken ikke løst i Forliksrådet, blir den henvist til retten. Du bør da søke juridisk hjelp for å finne ut om det er grunnlag for å bringe saken inn for domstolen.
·          Blir resultatet av behandlingen i Forliksrådet et forlik eller en dom, og arbeidsgiver fremdeles ikke betaler, må du sende saken til namsretten for tvangsinndrivelse.

Arbeidsgiver kan ikke betale
Dersom arbeidsgiver ikke er i stand til å utbetale lønn og feriepenger, vil virksomheten kunne slås konkurs.  Ved konkurs er det mulighet for å søke dekning av lønn fra den statlige lønnsgarantiordningen.

Ettersom det er tidsfrister for utbetaling av lønn fra garantiordningen er det viktig å ikke bli passiv.  Ved å vente for lenge kan kravene bli for gamle til at de blir dekket av ordningen.

Den enkleste og raskeste måten å få åpnet konkurs på er at du og arbeidsgiver sammen kontakter tingretten, og at arbeidsgiver erkjenner å være insolvent (mangle betalingsevne). Hvis du ikke får arbeidsgiver med på dette, må du først sende et kravbrev der du forteller arbeidsgiver hva som ikke er utbetalt.  Dersom dette ikke fører frem, skriver du fire uker etter en betalingsoppfordring.  Dette er et konkursvarsel og skal forkynnes for arbeidsgiver av en offentlig tjenestemann.  Betalingsoppfordringen gir to ukers frist, og dersom arbeidsgiver fortsatt ikke betaler skal du sende en konkursbegjæring til tingretten. 


Skriftlig avtale

07. mars, 2005

Sondre Abr.

Det som kanskje oftest oppstår er uenighet om lønn. Hvor mye har man blitt enige om lønn, og da spesielt ved provisjonsutbetalinger o.l. gode skriftlige avtaler er et minimum for lønn. Har sett andre i lønnstvister og det skaper kun problemer for begge. 4 av 5 av tilfellene endte med at arbeidstaker fikk utbetalt det han/hun hadde krav på.

Arbeidsgiver skal betale

09. mars, 2005

Stig Arve

Arbeidstakere som havner i arbeidstvister bør ha krav på mer enn 4 måneders betaling fra Lønnsgarantiordningen. På en eller annen måte må man kunne sikre at slike tvister ikke drar ut over lengre tid, ettersom det jo bør være klart når en arbeidsgiver ikke klarer å betale. Hvis en arbeidsgiver ikke ønsker å betale, mener jeg det bør være et svært godt tegn på at arbeidstaker bør lete etter ny arbeidsplass. Samtidig bør arbeidsgivers manglende betalingsvilje sikre f.eks. 3 måneders lønn e.l. i sluttpakke, evnt fra garantiordningen...

Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?