Kritikk av arbeidsplass kan føre til mobbing
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen opplever sanksjoner i etterkant. Dette viser en undersøkelse gjort av FAFO, som konkluderer med at mobbing og sosial eksklusjon er noen av konsekvensen ved å si i fra.
Undersøkelsen gjort av FAFO tar utgangspunkt i arbeidstakere som har varslet om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Den er er gjort blant 17 ansatte i pleie- og omsorgssektoren og utdanningssektoren. 15 av informantene hadde varslet internt og eksternt om kritikkverdige forhold. Samtlige av disse opplevde sanksjoner i ettertid: sosial eksklusjon, bortfall av arbeidsoppgaver og degradering. Samtidig hadde varslingen positive effekter for arbeidsplassen: tilførte ressurser i form av bemanning og kompetanse og endrede rutiner.
- Disse resultatene føyer seg inn den forskingen Ståle Einarsen har gjort på mobbing i arbeidslivet, sier rådgiver Kirsti Jacobsen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Einarsen er professor ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen.
- Han har blant annet spurt mennesker som har opplevd mobbing på jobb om hva som var utløsende for mobbingen. Svært mange svarte at problemene startet da arbeidstakeren sa i fra om et kritikkverdig forhold ved arbeidsplassen. Derfor er det viktig at arbeidsplassen har klare kjøreregler for hvordan kritikk skal håndteres, sier Jacobsen.
Mobbing
I arbeidet med å kartlegge omfanget av mobbing og planlegging av tiltak mot mobbing i arbeidslivet, er det nødvendig å ta utgangspunkt i en felles forståelse av begrepet mobbing. En anerkjent definisjon er hentet fra Einarsen:
Når ett eller flere individer gjentatte ganger over tid blir utsatt for negative handlinger, som trakassering, plaging, utfrysing eller sårende fleiping og erting, fra ett eller flere individer, og det er en ubalanse i styrkeforholdet mellom de to partene. Den subjektive opplevelsen av situasjonen, hendelsene eller handlingene har stor betydning. Det kan ofte dreie seg om hverdagslige handlinger, men fordi det skjer systematisk og over tid kan de få betydelige konsekvenser for den som mobbes. En person kan mobbes både av overordnet, av kolleger og av klienter.
Dersom partene som står mot hverandre er like sterke eller enkeltstående episoder defineres det ikke som mobbing.
Kilde: stami.no
|
En undersøkelse gjort på absentia.no viser at 2 av 10 mener mobbing er et problem på arbeidsplassen. Undersøkelsen er gjort blant nettstedets lesere, og viser en optimistisk oppfattelse av arbeidsplassen. Så mange som 200 000 arbeidstakere antas å ha blitt utsatt for mobbing på arbeidsplassen i følge Landsforeningen mot Mobbing.
(11.3 2005)