Effekten av trening
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Mosjon og trening i hverdagen gir ingen umiddelbare resultater. Arbeidsgivere som legger til rette for fysisk aktivitet for sine ansatte, kan ikke regne med rask utteling i form av lavere sykefravær. Men, de ansatte får sannsynligvis økt trivsel og en følelse av velvære.
En studie utført av en gruppe forskere ledet av Hege Randi Eriksen ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitet i Bergen, tar opp usikkerheten rundt effekten av trening. Studien bygger på 869 tilfeldig utvalgte medarbeidere fra vel 30 postkontorer.
Dyrt sykefravær
NHO har i samarbeid med forskningsinstitusjonen SINTEF, beregnet at samfunnet taper rundt 80 milliarder kroner på utgiter og tapte inntekter ved sykefravær.
- Det betyr at store beløp kunne vært spart hvis omfanget av disse plagene ble redusert, påpeker Eriksen og hennes kolleger.
Studien testet tiltak som kan redusere de sukbjektive helseplagene. Det vil si lidelser som har få eller ingen målbare kjennetegn. Eksempler på dette er depresjoner, hodepine, utmattelse, smerter i korsrygg, armer og skuldre. Omtrent halvparten av langtidsfraværet i Norge er på grunn av slike plager.
Konklusjon
I følge studiens rapport er det ingen av programmene som hadde noen umiddelbar effekt på subjektive helseplager, stress i jobben eller egenmeldt sykefravær. Den kortsiktige effekten av fysisk trening er altså ikke målbar.
På den andre side opplever deltakerne positive signaler på en rekke områder. En bedre helse og forståelse av kosthold og levemåte gir en bedre livsstandard og må nødvendigvis gi gode langsiktige effekter. I tillegg kan trening oppleves som en viktig og positiv del av arbeidsmiljøet og det å være yrkesaktiv.
(23.10 2002)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|