Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tror på fortsatt nedgang i sykefraværet
Del artikkelen med venner og kolleger

Nordmenns holdning til sykefravær er i endring. Arbeidstakere kvier seg for å holde seg hjemme fra jobb samtidig som leger og trygdefunksjonærer stiller strengere krav.

 

-          Det skjer en sosial snuoperasjon av dimensjoner. Et trygdepolitisk klimaskifte, sier professor i trygdemedisin, Steinar Westin til Dagsavisen.

Han tror nedgangen i sykefraværet vil fortsette. Fraværet falt med 25 prosent fra fjerde kvartal 2003 til fjerde kvartal 2004.

 

Tre forhold trekkes fram som forklaring på endringene:

  • Myndighetene har gått hardt ut og talt for den såkalte arbeidslinjen.
  • Legenes sykmeldingspraksis ble innstrammet 1. juli i fjor.
  • Stadig flere bedrifter praktiserer inkluderende arbeidsliv (IA).

Westin tror klimaskiftet kan få store ringvirkninger, både for statens utgifter og for befolkningens psykiske helse, fordi det betyr så mye å delta i arbeidslivet.

 

-          Her er det snakk om utøvelse av skjønn fra alle parter. Først fra arbeidstakeren. Så skal legen vurdere om pasienten er syk nok, og til slutt skal trygdefunksjonæren ta stilling. Summen av disse skjønnsmessige avgjørelsene har stor samfunnsmessig effekt, sier Westin.

 

Holdningsendring

Turid Klette, i Landsorganisasjonens IA-utvalg, er også enig med Steinar Westin. Hun er overbevist om at det har skjedd en holdningsendring av dimensjoner i samfunnet.

 

–        Det å være syk er ikke lenger ensbetydende med å ligge under dyna. Du skal være i aktivitet og ikke skamme deg over å bli sett på tur i skogen eller på kafé. Når du friskner til, bør du fortest mulig prøve deg på arbeidet igjen. Gjerne på aktiv sykmelding eller ha delvis sykmelding, sier Klette til Dagsavsien.

 

Hun tror vi på sikt vil få en friskere befolkning. 57 prosent av den norske arbeidsstokken er nå i bedrifter med IA-avtale.

 


Fraværet går ned...

13. april, 2005

Stig O.

Et fravær som synker bekreftes jo også av den undersøkelsen absentia.no hadde for en stund tilbake. 6 av 10 mente at fraværet ville gå ned på deres arbeidsplass. Jeg tror ikke det kun kommer av frykt for en "strengere" lege, men som et resultat av godt arbeid!

Positivt med positivisme!

14. april, 2005

Linda L.

Synes det er så bra at vi nå har trua på at dette går veien. Føler at arbeidet man gjør med IA og ikke minst ved strengere krav til legemelding o.l. er veldig viktig. I mange tilfeller kan jobben være et godt sted å være syk på, mener jeg...

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?