Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Konsekvenser av overtid
Del artikkelen med venner og kolleger

Forslaget til ny arbeidsmiljølov inneholder en rekke innstramninger i bruk av overtid. Begrunnelsen for dette var høringsuttalelser, som pekte på den økte risikoen for helseskader ved økt bruk av overtid over lengre perioder.

Balanse mellom arbeid og hvile var begrunnelsen regjeringen ga for forslaget med innstramninger i bruken av overtid.  For at arbeidslivet skal være helsefremmende, må hver enkelt arbeidstaker få muligheten til et familieliv eller et sosialt liv utenfor jobben.  I tillegg til å stramme inn den generelle bruken av overtid, ønsker også regjeringen å gjøre det vanskeligere å ha svært lange arbeidsdager over lengre perioder.

-           Den nye arbeidsmiljøloven må være med på å skape en god balanse mellom arbeid og familieliv, fritid og hvile. Loven må legge forholdene til rette for at innsats i arbeidslivet og omsorgsansvar skal kunne kombineres, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Kan være skadelig uansett
Selv med en innstramning i adgangen til overtidsarbeid, vil det for mange være en stor belastning å utnytte overtidsreglene fullt ut. Arbeidsgiver har derfor i tillegg plikt til å vurdere om arbeidstidsordningene anses forsvarlig, selv om overtiden er innenfor reglene (gjeldende arbeidsmiljølov § 12). Denne plikten er foreslått presisert i den nye loven (§ 10-2 første ledd).

Arbeidstilsynet peker på en rekke negative effekter ved overtidsarbeid:
·          Overtid har sikker sammenheng med nedsatt søvn og søvnforstyrrelser
·         
Det er dokumentert at overtid er relatert til større risiko for ulykker og feil i arbeidet
·          Det er også høy sannsynlighet for at overtid er forbundet med nedsatt immunitet
·          Studier har vist sammenheng mellom overtid og økt blodsukkernivå, men det er noe usikkerhet om det er økt risiko for diabetes mellitus (sukkersyke)
·          Overtidsarbeid kobles videre til negative livsstilsfaktorer, som kost, røyking og alkohol
·          Det er god dokumentasjon for en sammenheng mellom overtid og hjerteinfarkt, noe mer usikkert i forhold til forhøyet blodtrykk
·          Flere studier tyder på større risiko for muskelskjelettplager (bl.a. smerter i nakke/skuldre/armer/rygg) ved overtid
·          Overtid har en liten, men ganske sikker effekt med hensyn til for tidlig fødsel og nedsatt fertilitet (forplantingsevne)
· (18.4 2005)


Konsekvenser av overtid

18. april, 2005

Jens P.L.

Dette er fakta regjeringen må ta hensyn til i den nye loven. Har selv følt hva for mye overtid kan føre til, og opplevde en totalforandring etter at jeg byttet jobb. Arbeider nå sjeldent overtid og har et mye mer avslappet liv.

Konsekvenser av overtid

18. april, 2005

Arve Pedersen

Jobbet tidligere som selvstendig næringsdrivende, og der er det ingenting som heter overtid. Ble fullstendig tom etter en periode med arbeidsdager på 15 timer, og er nå lykkelig i ni til fire jobb. Veldig enig med deg Jens!

Konsekvenser av overtid

18. april, 2005

Raymond

Det er veldig greit med en strengere regulering av overtidsbruken. I mange bransjer er det utviklet en kultur som innebærer regelmessig overtid endog slik at den enkelte ikke tør si nei. En slik arbeidssituasjon kan ikke kombineres med et normalt familie- og sosialt liv.

Konsekvenser av overtid

18. april, 2005

Arve Pedersen

Men mener allikevel at det ikke vil være mulig å regulere overtidsbruken hos en som er selvstendig næringsdrivende. Kanskje er ikke dette ønskelig heller, siden det ofte er en persons stå-på-vilje og evne til å takle stress og press, som gjør at denne bedriften er innovativ og blir en vinner? Vil da stramme rammer hindre alle gründere?

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?