Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Språkproblemer fører til arbeidsskader
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidstakere fra ikke-vestlige land får ikke like muligheter til informasjon og opplæring i arbeidsmiljøet og er oftere utsatt for arbeidsuhell enn andre viser en ny rapport fra Arbeidstilsynet.

 

Utenlandske arbeidstagere er overrepresentert i arbeidsmiljø med mye belastninger og skader. Minoritetsspråklige også en utsatt gruppe når det gjelder fysiske og psykiske helseskader. Mange kjenner ikke sine rettigheter og plikter. Dette fremgår i en rapport fra Arbeidstilsynets kampanje om arbeidsmiljøforhold for ikke-vestlige arbeidstakere.

 

Ikke-vestlige arbeidstakere blir utsatt for tilbakeholdelse av informasjon og sosial ekskludering. Mange har lite kjennskap til sine rettigheter og plikter og bruker dermed i liten grad arbeidsmiljølovgivningen, verneombudsapparatet, bedriftshelsetjenestene eller tar kontakt med Arbeidstilsynet.

I prosjektet ”Arbeidsmiljøloven i et fargerikt arbeidsliv” ønsker arbeidstilsynet å bidra til et forsvarlig arbeidsmiljø for alle arbeidstakere uansett etnisk bakgrunn. I undersøkelsen er det gjennomført 140 samtaler med arbeidstakere fra ikke-vestlige land i løpet av 50 tilsynsbesøk.

Følgende funn er gjort: 

  • Flere ikke-vestlige arbeidstakere i de besøkte virksomheter får ikke nødvendige opplæring og informasjon.
  • Flere arbeidstakere fra ikke-vestlige land opplever ubehagelige kommentarer og atferd knyttet til sin etniske bakgrunn
  • Mange arbeidstakerne opplever at de er utsatt for tidspress som går utover helse eller kan utsette dem for ulykke.
  • Mange av de besøkte virksomhetene mangler rutiner som sikrer at arbeidstakerne får reell mulighet til innflytelse på arbeidsmiljøet.
  • 39 % av de besøkte virksomheter har ikke rutiner som sikrer skriftlige arbeidsavtaler med alle ansatte.

Les mer hos Arbeidstilsynet.


Legg til kommentar

05. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?