Muskel- og skjelettplager
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Fysisk aktivitet hjelper helsen på mange måter, men kan ikke garantere at man unngår muskelskjelettplager. For dem som har kroniske muskelskjelettplager, er imidlertid fysisk aktivitet viktig for å kunne hanskes med plagene.
- Det er godt dokumentert at utholdenhetstrening gir mindre helseplager, men da først og fremst i forhold til hjerte-karsykdom. Utholdenhetstrening reduserer forekomst av diabetes og overvekt, blodtrykket synker og fettinnholdet i blodet synker. Dette gir store helsegevinster i forhold til redusert hjerte-kardødelighet og sykelighet, sier overlege dr. med. Cecilie Røe ved Ryggpoliklinikken ved Ullevål Universitetssykehus til stami.no.
Mange faktorer avgjør om man er utsatt for muskel og skjelettplager, og høy aerob kapasitet (oksygenopptak) og treningsfrekvens er kun to av disse.
– Men vår aerobe kapasitet er i stor grad bestemt av valg av foreldre. Både genetikk og sosial status spiller inn. Nå kan vi øke den aerobe kapasiteten 20-30 prosent med trening, men det er ikke dokumentert at trening egner seg som primærforebygging for muskelskjelettplager på friske personer, sier Røe.
Generelt sett lever personer som har høyt aktivitetsnivå sunt også ved at man ikke røyker og har færre andre sykdommer. I tillegg har disse høyere utdanning og tjener mer. Totalt gjør alle disse faktorene dem mindre utsatt for muskelskjelettplager.
Aktiv rygg
Det viser seg imidlertid at det er mye å hente for de som har kroniske ryggplager ved å være aktive.
– En norsk studie har vist at fysisk aktivitet gir redusert smerte, økt velvære og bedre selvrapportert funksjonalitet for personer med korsryggplager. Det ser derimot ikke ut til å ha noen effekt på sykefraværet, sier Røe.
Trening i arbeidstiden
Trening i arbeidstiden er ingen garanti for lavt sykefravær, og Røe anbefaler at det også settes i gang andre tiltak i bedriften for å øke trivselen.
- Trivsel, sosialt samvær og gode sosiale nettverk på arbeidsplassen er bra for helsa. Slik sett vil også trening ha en positiv effekt, men verken forekomsten av plager eller sykefraværet synker. For å få ned sykefraværet er det viktig å øke trivselen og da kan andre tiltak være like bra. Trening blir lett et tilbud som blir benyttet av de som er aktive fra før, mener Røe.
[Les artikkel hos stami.no]
a>
(12.5 2005)