Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Jobb deg ut av ryggplagene
Del artikkelen med venner og kolleger

Det er en ting som i hvert fall ikke hjelper mot ryggplager – det er å ligge stille i sengen å synes synd på seg selv. Skal ryggen bli bra så har fagfolkene nye råd: hold deg i bevegelse og kom deg tilbake på jobb.

Stort problem
Halvparten av alle sykemeldinger i Norge skyldes ryggplager og vonde muskler. Rundt 50000 personer er årlig sykemeldt med korsryggplager viser tall fra Rikstrygdeverket.  Dette gjør ryggplager til den dyreste enkelt lidelsen i Norge. Hvert år koster ryggene våre oss mer enn 15 milliarder kroner og hele 15 prosent av oss går rundt og har vondt i ryggen til enhver tid.

Tidligere trodde vi at ryggplager hadde sammenheng med tungt fysisk arbeid, men etter som færre og færre utfører tungt fysisk arbeid mellom 8 til 16 så skulle vi tro at ryggene våre ble bedre. Dette er dessverre ikke tilfellet, tallet på ryggproblemer bare øker og øker. Hele 53 prosent av befolkningen sier de har hatt vondt i ryggen det siste året.

Hold deg i bevegelse
I følge Nasjonalt ryggnettverk er det som hjelper å holde seg i aktivitet. Hvis du holder deg i aktivitet og kommer deg tilbake i arbeidslivet så snart som mulig, så vil i 90 prosent av tilfellene plagene gi seg etter kort tid. Flere ser det som et problem at ryggplager er blitt en sykdom og en industri. Mange behandlere vektlegger at du skal sitte rett og løfte rett, men fagpersoner vet veldig lite om hvorfor folk får vondt i ryggen. Det eneste de vet helt sikkert er at det ikke hjelper å kapitulere i sengen.

Rygg konferanse
”Trygg på vond rygg” var navnet på en konferanse som ble gjennomført i Bergen på onsdag og torsdag denne uken. Leger, fysioterapeuter og kiropraktorer var samlet for å skape en felles front mot ryggplagene. Missinformasjonen på feltet er stor, både blant leger og pasienter. Hans Otto Engvold, rådgiver i Nasjonalt ryggnettverk presiserer at de ikke ønsker å bagatellisere de med kroniske ryggplager, men de utgjør tross alt ikke mer enn to, tre prosent. Kun 1 prosent av folk med ryggplager trenger faktisk operasjon og 35 prosent av den voksne befolkningen har prolaps, uten at de engang merker det. Engvold  er overbevist at en mer avslappet holdning til rygglidelser vil gjøre hverdagen enklere for mange.

-           Du har hovedansvaret for din egen helse, og dine forventninger til ryggplagene styrer i høy grad formen din. Det viktigste er en positiv grunnholdning, sier Engvold til Bergens Tidende.


Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?