IA - suksess for seniorene
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
En rapport fra Rikstrygdeverket viser at IA-virksomheter jobber bedre og mer aktivt for å beholde sine seniorer. Samtidig viser tall at etterspørselen etter eldre arbeidskraft øker.
Høsten 2004 gjennomførte Rikstrygdeverket en spørreundersøkelse med fokus på seniorpolitikk og delmål 3 i IA-avtalen. Det ble sendt ut spørreskjema til samtlige virksomheter i Norge med mer enn 50 ansatte, og over 3000 virksomheter har besvart.
Resultatene fra undersøkelsen viste at IA-bedriftene jobbet mer aktivt med å beholde sine eldre ansatte enn andre bedrifter. De færreste virksomhetene hadde som målsetting for sitt seniorpolitiske arbeid å aktivt rekruttere seniorer, mens den vanligste målsettingen var å beholde seniorenes kompetanse innenfor virksomhetene.
Spesielt positivt var det at IA-virksomheten langt oftere hadde som målsetting å øke pensjoneringsalderen i virksomheten. Halvparten av virksomhetene hadde som målsetting å ivareta seniorenes behov for tilpassing og tilrettelegging av arbeidssituasjonen.
Virksomheter som arbeidet aktivt med sin seniorpolitikk, viste også i langt større grad å sette i gang tiltak overfor sine senioransatte. Tiltakene var imidlertid sterkt preg av enkeltsituasjoner, og var sjeldent et resultat av en overordnet plan.
Undersøkelsen viste imidlertid også at blant IA-virksomhetene var det i første omgang var arbeidet med å få ned sykefraværet som hadde fått størst oppmerksomhet ute i virksomhetene, og at under halvparten av IA-virksomhetene hadde undertegnet delmål 3.
Rapporten konkluderer med at IA-arbeidet trenger tid for å modnes i bedriften. De flinkeste bedriftene var de som hadde hatt IA-avtalen lengst, der delmål 3 (seniorpolitikk) var en viktigere del av IA-arbeidet.
Økt etterspørsel
Tall fra Aetat viser at eldre har en like god stilling på arbeidsmarkedet som sine yngre kolleger. Fire av fem arbeidssøkende 50-åringer får seg nytt arbeid, noe som er like mange som blant ledige i 20-, 30- og 40-årene. Innen 26 uker er gått, er allerede 63 prosent tilbake i jobb. Rådgiver for seniorpolitikk i NHO Ingrid Steen Malt, er positiv til utviklingen, og mener denne vil fortsette.
- For 2-3 år siden var det mindre etterspørsel etter arbeidskraft, mens vi det siste året har hatt et generelt oppsving i arbeidsmarkedet. Vi forventer knapphet på arbeidskraft i årene som kommer, og etterspørselen etter 50-åringer vil trolig øke ytterligere, sier Malt.
Leder i Senter for Seniorpolitikk (SSP) Åsmund Lunde, mener de fleste 50-åringer kommer raskt tilbake i arbeid, og ønsker at myten om at eldre arbeidstakere ikke er attraktive i arbeidsmarkedet må fjernes.
- - Faren med mytene er at mange ledige 50-åringer mister motet allerede før de har prøvd seg på markedet igjen. Mytene er i tillegg ødeleggende for mange 50-åringer som allerede er i arbeid. De blir unødvendig redde for arbeidsplassen sin, og ender opp med å bite seg fast i stedet for å vise fleksibilitet og stolthet. Dette tjener ingen på, sier Lunde til aftenposten.no.
(5.8 2005)