Uklare ledighetstall
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
LO viser til tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) og gir regjeringen skylden for en rekordhøy arbeidsledighet. Samtidig viser tall fra Aetat en stadig lavere registrert ledighet, og NHO mener den gode utviklingen vil fortsette utover høsten.
I årets andre kvartal var arbeidsledigheten 4,8 prosent av arbeidsstyrken, en økning på 0,2 prosentpoeng fra samme kvartal i fjor. Økningen skjedde blant kvinnene, ifølge nye tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå. Ifølge AKU var det i gjennomsnitt 116 000 arbeidsledige i 2. kvartal i år – 5 000 flere enn i 2. kvartal i fjor.
- Det er 20 000 flere ledige enn da Bondevik tok over. I tillegg kommer skjult ledighet. Nærmere 40 000 er undersysselsatt, og det har vært økning i antall trygdede. Vi må følge flere indikatorer for å se hvor stort problemet er, ikke bare aku og Aetat, vi må også se på utstøtingen fra arbeidsmarkedet, sier LO-økonom Liv Sannes i et intervju med Dagens Næringsliv.
LO får støtte fra Arbeiderpartiet, som ser på utviklingen som alvorlig og urovekkende.
- Arbeiderpartiet mener at Regjeringen har gjort altfor lite for å redusere arbeidsledigheten. Arbeiderpartiet mener det er behov for en langt mer offensiv nærings- og industripolitikk, sier stortingsrepresentant Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Tall fra SSB viser at 97 000 er i dag undersysselsatte, det vil si deltidssysselsatte som søker mer arbeid enn det de har i dag.
NHO positive
Med sterke sysselsettingstall fra SSB og en god utvikling i arbeidsledigheten hos Aetat, ser NHO positivt på utviklingen i arbeidsmarkedet fremover.
- Vi tror veksten i sysselsettingen vil ta seg ytterligere opp utover høsten basert på høy vekst i norsk økonomi og gode markedsutsikter for næringslivet, sier Terje Strøm i NHO.
Aetat sin oversikt viser at det ved utgangen av juli var registrert 89 300 helt ledige arbeidssøkere. Dette utgjør 3,7 pst. av arbeidsstyrken, og er nedgang på 9 000 færre arbeidssøkere det siste året.
Også arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten er svært positiv til utviklingen i Aetat sine tall, og mener dette samsvarer med den utviklingen regjeringen har lagt opp til.
- Det er gledelig at arbeidsledigheten fortsetter å gå tilbake. Denne utviklingen er i tråd med hva vi beskrev i Revidert nasjonalbudsjett, sier Høybråten.
Færre midlertidig ansatte
201 000 personer var midlertidig ansatt i 2. kvartal 2005, en nedgang på 12 000 fra 2. kvartal i fjor. De utgjorde dermed en andel på 9,5 prosent av alle ansatte. Innslaget av midlertidige ansettelser var relativt sett høyest innenfor primærnæringene, helse- og sosialtjenester, samt undervisning. Lavest var innslaget innenfor industrien, transport og kommunikasjon, samt offentlig administrasjon og forsvar.
Overtiden tilsvarte 68 000 heltidsjobber
21 prosent av alle heltidsansatte arbeidet overtid i 2. kvartal 2005. Andelen var 24 prosent for menn og 17 prosent for kvinner. Overtidsbruken tilsvarte 68 000 heltidsjobber, eller 4,7 prosent av alle ukeverk utført av heltidsansatte. Andelen som arbeidet overtid var høyest innenfor finanstjenester (31 prosent), deretter følger engroshandel (30 prosent), samt olje- og gassutvinning (29 prosent). Lavest var andelen med overtid innenfor undervisning, helse- og sosialtjenester, samt offentlig administrasjon og forsvar (13-16 prosent).
[Les pressemelding fra SSB]
[Les pressemelding fra Aetat]
[Les artikkel hos frifagbevegelse.no]
[Les pressemelding fra NHO]
[
(8.8 2005)