Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


"Sunt" med 100 000 ledige
Del artikkelen med venner og kolleger

OECD mener 100 000 nordmenn må finne seg i å være uten jobb for at norsk økonomi ikke skal koke over.

 

Arbeidsledighet på 4 prosent i Norge, som ledigheten ligger på nå, betyr at rundt 100 000 personer er uten jobb. Etter OECDs beregninger er dette nivået på ledigheten når norsk økonomi vokser passe fort.

-          Hvis ledigheten blir mye lavere enn 4 prosent, er det et tegn på at arbeidsmarkedet er overopphetet, sier Val Koromzay i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling).

 

Hvis en fortsetter å bruke økt etterspørsel til å drive ned ledigheten under 4 prosent, vil det resultere i for sterk lønnsvekst, er budskapet fra OECD.

-          Over tid betyr det at pengepolitikken må strammes til, sier Koromzay.

Altså: Norge må på lang sikt venne seg til å ha rundt 100 000 ledige, gitt måten det norske arbeidsmarkedet fungerer på.

 

LO ikke enige

LO, landets største lønnstagerorganisasjon, synes man ikke økonomene i OECD er ambisiøse nok når de mener en arbeidsledighet på 4 prosent eller nær 100 000 personer er hvor man bør ligge i Norge.

-          Fra LOs side er det opplagt at ambisjonsnivået må være høyere, sier sjeføkonom Stein Reegård til Aftenposten.

 

Uklare tall

To ulike målinger gjør at arbeidsledighetstallene kan virke uklare. SSB måler ledigheten gjennom spørreundersøkelser og Arbeidsmarkedsetaten Aetat måler registrerte ledige ved arbeidskontorene og personer på tiltak.

 

Les også gårsdagens sak om arbeidsledigheten på absentia.no.


Bør ikke aksepteres?

11. august, 2005

Gunn

En arbeidsledighet på 100 000 bør ikke aksepteres i et land der kun 2 millioner er arbeidsdyktige? Jeg mener arbeid til alle bør være et mål i et land der vi har så store ressurser. I tillegg vet vi at med en stadig høyere andel i pensjonsalder må hele arbeidsstyrken være i arbeid for å skape nok verdier til å kunne betale pensjon.

Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?