Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Syke presses ut
Del artikkelen med venner og kolleger

Aldri før har så mange vært uføretrygdede i Norge.  Men årsaken er ikke legene som uføretrygder for mange, men arbeidsgivere som ikke klarer å tilpasse seg syke mennesker.

315 000 mennesker lever på uføretrygd i Norge i dag, og bare det siste halvåret har 16 000 nye blitt uføretrygdede. Staten bruker 44 milliarder kroner på uføretrygd i år, skriver Aftenposten.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har tallet aldri vært høyere.  Blant dem over 50 er uføretrygd den desidert største grunnen til at man ikke er yrkesaktiv.   SSB viser også til tall som viser at det er flest uføretrygdede blant dem med lavest utdanning.

-            Politikerne har satset på arbeidslinjen, men det er i virkeligheten trygdelinjen som seirer. Vi har mange eksempler på folk som blir syke, mange føler seg presset ut og det er mange måter å gjøre det på. Til tross for at de kan arbeide, ender de opp i ufrivillig uføretrygd, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) til Aftenposten.

Ifølge professor i trygdemedisin Dag Bruusgaard, er problemet ofte at arbeidsgivere har liten evne til å tilpasse seg syke mennesker. Han mener de uføretrygdede sitter på store ubrukte ressurser.
-           Hvis antall uføretrygdede skal ned, må arbeidslivet klare å nyttiggjøre seg det potensialet. Løsningen er ikke at legene skjerper seg og uføretrygder færre, sier han til Aftenposten.

Seminar om mobbing
Allerede 1. september arrangerer STAMI og Arbeidstilsynet et seminar om mobbing i arbeidslivet.  Her vil blant annet professor ved Universitetet i Bergen (UiB) Ståle Einarsen, foreles om konsekvenser av mobbing på arbeidsplassen.  Programmet inneholder også en klargjøring av Arbeidstilsynets rolle i mobbesaker.

Varsling av mobbing vil være et sentralt tema, og både Stig Matthiesen fra UiB og Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo vil holde foredrag om varsling av mobbing.  Sistnevnte vil ta opp de juridiske sidene, mens Matthiesen vil snakke om de problemene man kan få som en varsler.

Påmeldingsfrist er mandag 15. august 2005. 
[Meld deg på her]

[Les program på Arbeidstilsynets nettside]
[Les artikkel i LOnytt]

x;>online book
=

Syke presses ut

12. august, 2005

Roar

Hvodan er slike tall mulige når det gjøres så mye godt arbeid med IA? Dette er jo ekskluderende, og partene i arbeidslivet må ta slike undersøkelser alvorlig. En løsning kunne kanskje være å kurse alle IA-bedrifter i fraværsarbeid e.l.

Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?