Helse i norsk arbeidsliv
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Statistisk Sentralbyrå, Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet deltar i en prosjektgruppe som skal kartlegge helse på norske arbeidsplasser. Hensikten er å forebygge sykdom og fremme god helse.
Prosjektgruppen skal samle inn data om arbeidsmiljø og arbeidsrelaterte skader. Man ønsker et system for overvåking og dokumentasjon av norsk arbeidsmiljø og arbeidsliv.
STAMI har lenge sett behovet for en slik oversikt der arbeidsmiljømyndighetene kan få sammenhengen mellom hvordan norsk arbeidsliv fungerer og de helseeffekter som kan oppstå i forbindelse med arbeid. De ønsker å bruke resultatene i arbeid med sykefravær, ved å se på hva slags forhold som spiller inn ved fravær, samt se på hvilke bransjer som er mest utsatt. I tillegg vil man se på betydningen av psykososiale og organisatoriske faktorer.
- Norge har pr i dag ingen samlet oversikt over data om arbeidsmiljø og arbeidsrelaterte helseskader. Som det nasjonale arbeidsmiljøinstituttet vil STAMI bidra til å planlegge, utvikle og koordinere et nasjonalt dokumnetasjonssystem for arbeidsmiljø og helse som kan brukes til overvåking av nasjonale trender og som kunnskapskilde for å iverksette forbyggende tiltak i norsk arbeidsliv, sier STAMIs direktør Trygve Eklund.
Det er planlagt at deler av systemet vil være tilgjengelig via STAMIs nettsted www.stami.no fra januar 2006. Deretter vil et fullverdig overvåkingssystem gradvis bli bygget opp.
[Les pressemelding fra STAMI]
[Besøk Arbeidstilsynets nettsider]
[Besøk SSB sin nettsider]
[Besøk Petroleumstilsynets nettsider]
(15.8 2005)
Stein Are Hansen
| Min umiddelbare tanke etter å ha lest artikkelen, er at det er vel og bra med trend undersøkelser, statistikk, osv. Men jeg vil slå et slag for det individuelle, forebyggende arbeid. Et eksempel er at jeg selv for 3 år siden kurset meg fra å komme bort ifra salg, markedsføring og stressende budsjettansvar osv. som gjorde meg helt "utbrent", til å starte opp min egen arbeidsplass som Bedriftsmassør.
I dag besøker jeg flere store og mindre bedrifter, hvor jeg utøver ukentlig forebyggende behandling, der klienten sitter med klær på, i en massasjestol i 15-20 minutter. Jeg har da selvfølgelig med dette en direkte, individuell kontakt med klienten, og møter disse på deres egne premisser på mange måter. Foruten å utøve selve behandlingen, gir jeg råd om bl.a. sittestilling, løfteteknikk og mye mer. Samtidig kommuniserer vi om det meste, hvor jeg mange ganger kommer nokså tett på den enkelte. Blir også en ok samtalepartner, noe som ofte er veldig undervurdert...
Det er utrolig hvor effektivt dette er, og jeg har fått mange tilbakemeldinger både fra enkelt klient til bedriftsleder, som har kunnet se at sykefravær har gått ned. Folk blir positive av dette, får en pust i bakken i en ellers stressende og krevende hverdag. Ved selve behandlingen er jeg med på å forhindre at mange har måttet ty til fysikalsk behandling eksternt og annet, ved å altså få en individuell behandling på arbeidsplassen i forebyggende hensikt.
Derfor er det utrolig viktig at man ikke bare snakker i store linjer her, og om statistikk, men også bringer det ned til et personlig, individuelt nivå. Dvs. at man møter evnt. problemer, og utfordringer der og da, noe som skaper "umiddelbare" resultater, og som igjen virker direkte på "statistikken".
Det enkleste er ofte det beste. :-)
Mvh
Bedriftsmassøren
Stein Are Hansen
Askim
sarehans@online.no
|
Kent
| Dette har jeg selv prøvd, og massasjestolen har mang en gang hjulpet meg på slitsomme arbeidsdager.
Synes det er spennende det Stein Are Hansen skriver om sittestilling og løfteteknikk o.l.. Her kunne nok mange bedrifter ha lært seg det lille ekstra.
Dessuten er det en sannhet at sykefraværet best reduseres ved å hjelpe den enkelte. Det er ikke like lett å få med seg hele arbeidsplassen på et løft, men å gi individuelle råd kan hjelpe hver og en i en vanskelig situasjon. Forebyggende arbeid, som du beskriver, er dessuten helt klart foretrukket fremfor vanskelig slukkings-arbeid, med f.eks. fysikalsk behandling. |
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|