Ingen likestilling i styrerommene
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
1. juli gikk fristen ut for å ha 40 prosent kvinner i styrene for norske allmennaksjeselskaper (ASA). Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser imidlertid at det er langt igjen til likestilling.
Kun 17 prosent av foretakene oppfyller kravet til eiervalgte styrerepresentanter og 45 prosent oppfyller kravet til de ansattevalgte styrerepresentantene. Statistisk Sentralbyrå (SSB) konkluderer dermed med at det er langt igjen til likestilling i styrerommene.
Av de 2 689 registrerte styrerollene var kun 15,5 prosent kvinner. Styrerollene omfatter styreledere, nestledere og styremedlemmer. Tar man med varamedlemmer er nesten 17 prosent kvinner.
NHO ikke overrasket
- Det overrasker ikke NHO at allmennaksjeselskapene sliter med å nå måltallet for antall kvinner i styrene. Vi har hele tiden understreket at denne prosessen er tidkrevende. Samtidig har vi satt fullt trykk på å få frem dyktige kvinner som styrekandidater. Denne jobben har NHO i stor grad bidratt til, og vi har lykkes godt, sier direktør for arbeidspolitikk i NHO, Sigrun Vågeng.
NHO bedriftene viser imidlertid bedre tall enn andre ASA-selskaper. Årsaken til dette mener Vågeng er en bedre bruk av de nettverkene som er etablert.
- Vi vil fortsette dette arbeidet, og er fortsatt av den oppfatning at den beste måten å jobbe på er gjennom rekruttering, synliggjøring, nettverk og kompetanseheving. Norge er på svært god vei i dette arbeidet, og for næringslivet er det viktig å nyttiggjøre seg den ressursen og kompetansen kvinner representerer, sier Sigrun Vågeng.
Norge – et foregangsland
Selv om det også i utlandet har kommet en diskusjon på den skjeve fordelingen i styrerommene, er det kun Norge som har satt i gang et slikt drastisk virkemiddel. I Sverige har man nå satt ned et utvalg for å utrede om det bør lages en lov om kjønnsrepresentasjon.
Generelt blir Norge ofte oppfattet som et land hvor likestillingen mellom kvinner og menn er kommet langt. Likevel er det fortsatt ikke full likestilling på alle samfunnsområder, noe som spesielt kommer til syne i lederposisjoner og styreverv i næringslivet der kvinner fremdeles er sterkt underrepresentert. Kvinners lederposisjoner er dessuten konsentrert i kvinnedominerte yrker.
[Les pressemelding fra SSB]
[Les pressemelding fra NHO]
a>
x;>