Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Et sykt arbeidsliv
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman påpeker i et avisinnlegg et stadig sterkere konkurransemarked.  Større krav til effektivitet, rask teknologisk utvikling og mer krevende kunder er en del av det nye arbeidslivet mener Norman, og må aksepteres.

-            Omstillinger på arbeidsplassen finner sted både i privat og offentlig sektor. Denne utviklingen er naturlig og hverken kan eller bør stanses. Vi må imidlertid ta inn over oss at det ”nye arbeidslivet” representerer en utfordring både for ledelsen og arbeidstakerne. Det er både dårlig samfunnsøkonomi og dårlig personalpolitikk ikke å ta disse utfordringene på alvor, skriver ministeren.

Arbeidslivet sunnere enn sitt rykte
I et intervju med sjeflege i NHO, Geir Rise, snudde Aftenposten opp ned på hele problemstillingen ved å si at 9 av 10 går på jobben.  Hovedfokus den siste tiden har vært på det 8,2 prosent høye sykefraværet som vi har i Norge.  

-           Vi løser hverken fraværsproblemene eller andre problemer i arbeidslivet ved å sende folk til lege og sykmelde dem, slik at de blir borte fra sin egen arbeidsplass over lang tid. Arbeidsmiljøet må være en del av løsningen, ikke en del av problemet, for folk som faller utenfor arbeidslivet, sier Geir Riise til Aftenposten.

Arbeidsplassen
Jobben er viktig for alle mennesker.  Vi tilbringer mye av dagen der, og et godt arbeidsmiljø er nødvendig for at vi skal kunne trives.  I tillegg til lønn, utvikler man seg selv og får økt selvrespekt.  Mange er og stolte av sin egen arbeidsplass.  Men, et moderne og brutalt arbeidsliv har gjort det vanskelig for mange å fortsette i jobben.  Raske omstillinger, høy effektivitet og stadig nye krav om ny kunnskap gjør jobben til mer krevende enn det en del klarer.
-           De ansatte er en ressurs som må gis muligheter for utvikling. Det er arbeidsgivers ansvar å følge opp og utvikle den enkelte arbeidstaker slik at de blir omstillingsdyktige, mener Norman.

Tall fra Trygdestatistisk årbok viser at over halvparten av uføretrygdede under 40 år har en psykisk lidelse som hoveddiagnose. 

- Dette er alarmerende tall, som sier noe om hva slags trøkk mange unge mennesker nå føler i arbeidslivet, sier Tor Øystein Vaaland, generalsekretær i Rådet for psykisk helse til Stavanger Aftenblad.

Inkluderende arbeidsliv
-            Arbeidslivet har store utfordringer, som vi er nødt til å ta på alvor. Det er også bakgrunnen for at partene i arbeidslivet har gått sammen om "Intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv". Der er ett av de klare målene å få ned sykefraværet og inkludere mennesker som nå faller utenfor arbeidsmarkedet, understreker Riise overfor Aftenposten.

-            Hverken alder, kjønn, etnisk tilhørighet eller nedsatt funksjonsevne skal forårsake utstøting fra arbeidslivet. Sett i en større sammenheng er dette både dårlig personalbehandling og kostbart for samfunnet at man på denne måten kvitter seg med verdifull kompetanse, begrunner Victor Norman.

Både arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman og sjeflege i NHO, Geir Riise understreker det viktige arbeidet som gjøres i forbindelse med ”Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv”.  Et arbeidsliv med fokus på å gi alle en god hverdag på arbeidsplassen og med rom for muligheter og utvikling.

[Les artikkelen i Aftenposten]
[Les Victor D. Norman sitt avisinnlegg]

oks.com >books
oks.com >books (5.11 2002)

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?